Innovatie & Strategie

Windows 10
nieuw Start-menu

Nieuw Start-menu in komende Windows 10-release

Microsoft belooft een vereenvoudigd Start-menu voor Windows 10.

© Microsoft
22 december 2018

Microsoft belooft een vereenvoudigd Start-menu voor Windows 10.

Vlak voor de kerst heeft Microsoft nog een proefversie uitgebracht van een toekomstige Windows 10-release. Deze Insider Preview heeft build-nummer 18305 en zou in de eerste helft van 2019 tot een algemene release moeten leiden. Onder de vernieuwingen bevindt zich ook een herziening van het Start-menu, dat al sinds Windows 8 omstreden is.

Windows 10 heeft al een Start-menu dat minder op touchbediening is gericht dan wat Windows 8 aanvankelijk had. Ook heeft de huidige, constant bijgewerkte, Windows-versie drie jaar terug nog een opknapbeurt voor zijn Start-menu gekregen. Nu is het opnieuw tijd voor een menuverandering, wat Microsoft betreft.

Feedback van gebruikers

Dit op basis van feedback van gebruikers, zo kondigt het bedrijf aan bij de verse bèta-release die nu beschikbaar is voor testers. Deze zogeheten Windows Insiders krijgen met de nieuwe testbuild een vereenvoudigd Start-menu, dat na installatie (dan wel upgrade vanaf een eerdere testbuild) echter niet meteen geactiveerd is. Microsoft wil dat gebruikers 'alles aantreffen zoals ze het hebben achtergelaten'.

De nieuwe layout van het Start-menu bestaat uit een enkele kolom waarin dan een kleiner aantal top-level app-tegels te zien is. Microsoft zegt beheerders toe dat het vereenvoudigde ontwerp er ook in toegespitste uitvoering is voor gebruikers in het bedrijfsleven en in de onderwijswereld.

Ontwikkelcyclus en bugs

Microsoft benadrukt voor de nu vrijgegeven Insider Preview dat deze release nog vroeg in de ontwikkelcyclus zit en dat er dus bugs in kunnen zitten. Deze kunnen "pijnlijk zijn voor sommigen", schrijven Microsoft-managers Dona Sarkar en Brandon LeBlanc in de blogpost over de nieuwe bèta-release. "Als je hier niet comfortabel mee bent, wil je misschien overwegen om over te schakelen naar de Slow ring. Slow ring builds zullen van hogere kwaliteit zijn."

De Windows-maker hanteert in zijn constante ontwikkeling van het besturingssysteem verschillende 'kanalen', rings genoemd. In de ene worden vernieuwingen sneller uitgebracht dan in de andere, met navenante consequenties voor de codekwaliteit. Uiteindelijk volgt na diverse Insider-releases een publieke versie, die enige tijd later (na nog aanvullende updates en fixes) rijp wordt verklaard voor (groot)zakelijk gebruik.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 27 december 2018 17:07

Ik gebruik nog steeds Classic Shell...
Ik heb het gevoel dat via veel omwegen Microsoft uiteindelijk weer op ongeveer z'n oude startmenu terug zal komen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.