Beheer

Security

'Niemand doet iets na cyberaanval'

12 februari 2015
Het is niet al te moeilijk om een complete server uit de lucht te halen. Bovendien doet justitie niet genoeg tegen zulke aanvallen. Dat is het overheersende gevoel na een cyberaanval, waardoor sites van de Rijksoverheid dinsdag urenlang onbereikbaar waren.

Ook GeenStijl, Telfort en andere sites lagen plat. "We hebben vaker aangifte gedaan, we geven alles op een presenteerblaadje, maar niemand doet daar iets mee'', zei Raymond Dijkxhoorn van de getroffen provider Prolocation uit Delft. Daar waren de overheidssites ondergebracht.

De aanval op Prolocation begon dinsdagochtend. Aan het einde van de middag waren de getroffen sites weer bereikbaar. Maar dat herstel leidde juist tot een nieuwe bestorming. ,,Toen de daders zagen dat hun aanval niet meer werkte, kregen we tussen 21.00 uur en middernacht andere aanvallen. Die hebben we afgeslagen. Na middernacht zijn er geen nieuwe aanvallen geweest.''

Aanval anders dan normaal

De aanval is op een bijzondere manier uitgevoerd. "Het was anders dan een normale aanval. Zoiets hadden we nog niet eerder gezien'', zei Dijkxhoorn. Meestal worden servers platgelegd door ze te overspoelen met gegevens, een zogeheten distributed denial of service (DDoS). In dit geval was daar juist geen sprake van, aldus Prolocation. Technisch onderzoek moet duidelijk maken hoe de servers precies zijn belaagd en wat ertegen te doen is.

Het is nog niet bekend wie achter de cyberaanval zit. "Het hoeft geen professionele hackersgroep te zijn geweest. Er zijn regelmatig zestienjarigen die in een les informatica horen dat je sites en netwerken plat kunt leggen. Vervolgens downloaden ze een programmaatje en gaan ze daarmee experimenteren'', zegt internetdeskundige Danny Mekic'. Dijkxhoorn beaamt dat: "De enige keer dat een aanvaller is gevonden, bleek het een zestienjarige puber te zijn. De cyberwereld ziet er anders uit dan je verwacht.'' Zelfs veel computerkennis is tegenwoordig niet meer nodig. Dijkxhoorn: "Voor een tientje per halfuur kun je een DDoS-server huren voor een cyberaanval.''

Lacherig gedaan over cyberaanvallen

D66 wil na de cyberaanval weten wat de overheid doet om te zorgen dat websites bereikbaar blijven. De PvdA heeft ook opheldering gevraagd. Maar Dijkxhoorn is kritisch. Volgens hem doen politiek en justitie niet genoeg om daders aan te pakken. "Als je auto's in een woonwijk in de fik steekt, komen mensen in opstand, krijg je een buurtwacht en wordt iemand gepakt. Maar over cyberaanvallen doet iedereen lacherig."

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.