Beheer

Netwerken

Netwerken: Glasvezel zet opmars voort

3 oktober 2014

Gebruik WAN stijgt

Het gebruik van WAN-verbindingen is de afgelopen vier jaar met ruim een kwart toegenomen. In 2010 gaf 57 procent van de vestigingen met ten minste 50 medewerkers aan een WAN te gebruiken. Het aantal locaties met een WAN dat de landsgrenzen overschrijdt, is in de periode 2010-2014 zelfs met 42 procent gestegen. Internet heeft tegenwoordig de voorkeur: het gebruik van virtual private networks schommelt al enkele jaren net boven de 50 procent.

 

KPN blijft ruim aan kop

Naar het totaal aantal gebruikte verbindingen voor internet en/of WAN gerekend is KPN nog altijd de meest ingeschakelde provider. Circa 45 procent van de verbindingen zijn door KPN onder eigen merk geleverd. De nummer 6, XS4ALL, is een volledige KPN-dochter en verantwoordelijk voor 5,1 procent van de verbindingen. Het voormalige Gemnet (0,9 procent van de verbindingen) is ook onderdeel van KPN, en heet sinds 2013 KPN Lokale Overheid. Het totale aandeel van KPN ligt dus net boven de 50 procent.

 

Glasvezel rukt op

Het grootste deel van de aansluitingen op WAN en internet van vestigingen met ten minste 50 medewerkers bestaat uit glasvezel. Dat was vorig jaar ook al zo, maar de migratie naar glasvezel blijft in hoog tempo doorrollen. Ten opzichte van vorig jaar bedraagt de groei van de penetratie bijna 10 procent. Duidelijke uitschieters in het gebruik van glasvezel zijn de sectoren Onderwijs en Overheid, waar 86 resp. 80 procent van de vestigingen een glasvezelaansluiting gebruikt. Transport, Industrie en Handel blijven wat achter, met 57, 60 en 63 procent; daar is DSL nog redelijk veel in gebruik.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!