Beheer

Netwerken
netwerkapparatuur

Netwerkapparatuur: jonge bedrijven roeren zich

De gevestigde namen zien de groei naar jonge concurrenten gaan.

© Pixabay
1 februari 2016

 

Cisco blijft ruim aan kop

 

Vier op de vijf vestigingen met ten minste 50 werknemers heeft netwerkapparatuur van Cisco staan: switches, routers, wifi-apparatuur, hardware-firewalls of een combinatie. HP volgt op afstand, met apparatuur bij ongeveer één op de drie vestigingen.

Opmerkelijk is dat onderin de top 10 de laatste jaren nieuwe spelers opkomen. Aerohive, Aruba Networks en Palo Alto Networks – alle drie gesticht in dit millennium – kwamen vijf jaar terug nog niet voor in de lijst van 25 grootste leveranciers van netwerkapparatuur. Fortinet, opgericht in 2000, heeft het percentage van de bedrijven dat klant is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Aruba Networks is overigens vorig jaar overgenomen door HP, maar opereert nog wel onder eigen naam.

Routers zijn Cisco’s forte

 

Bij de aanschaf van routers kiezen vestigingen haast met de ogen dicht voor Cisco, lijkt het. Dat is zeker waar voor multinationals. Het aantal routers bij vestigingen van internationaal gevestigde bedrijven dat een ander merk draagt dan Cisco, beloopt nog geen 3 procent. Maar ook in de markt als geheel is slechts één op de zes routers níet van Cisco. Alleen HP doet nog een beetje mee in de Nederlandse routermarkt, met dank aan zijn populariteit in de publieke sector.

 

Markt voor switches meer gefragmenteerd

 

Bij de geïnstalleerde switches moet Cisco de laatste jaren langzaam maar zeker terrein prijs geven. In 2012 was bijvoorbeeld een kleine 60 procent van de switches in Nederland geleverd door Cisco, en vorig jaar nog altijd 56 procent. HP en Avaya profiteren in ongeveer gelijke mate van de afkalving bij Cisco.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!