Development

Netwerken
Susie Wee

Netwerk wordt serieus ontwikkelplatform

Al half miljoen ontwikkelaars voor Cisco's DevNet.

Susie Wee © Cisco
12 juni 2018

Al half miljoen ontwikkelaars voor Cisco's DevNet.

Het bereiken van een omvang van 500.000 ontwikkelaars is een heel belangrijk moment, vindt initiatiefneemster Susie Wee. Nu is een kritische massa ontstaan, waarbij de innovatie uit de gemeenschap zelf gaat komen in plaats van dat Cisco die moet aanjagen. De community gaat zelf een netwerk-effect krijgen.

Het idee voor het opzetten van de DevNet community was het besef - vier jaar geleden - dat het softwaregebaseerd netwerk (SDN) niet goed van de grond kan komen wanneer het netwerk daar niet geschikt voor is. Pas wanneer het netwerk programmeerbaar wordt en er een ontwikkelaarsgemeenschap ontstaat die gebruik kan maken van open API's op het netwerk, gaat het concept vliegen. "Het netwerk zelf is het platform voor de innovatie", zegt Susie Wee. 

Aanvankelijk bleken de netwerkbeheerders en -architecten huiverig om te gaan programmeren. Het code kloppen zit bij hen niet in hun bloed en is geen onderdeel van hun dagelijkse praktijk. Maar met wat aanmoediging bleken er veel toch geïnteresseerd hun wat roestige programmeertalenten op te poetsen. Maar dat is niet in alle gevallen nodig. "We kunnen niet van deze mensen verwachten dat ze opeens honderden regels code per dag gaan kloppen. "Het doel is tools te ontwikkelen waardoor we de power in hun handen leggen."

De gemeenschap kan nu grofweg in tweeën worden verdeeld. Wee: "We hebben natuurlijk mensen nodig die aan de infrastructuur willen werken. Dat vergt wel hardcore coderen. Daarnaast hebben we ontwikkelaars nodig die zich meer bezig willen houden met de applicatieontwikkeling en de integratie met clouddiensten. Ook daar heb je soms hardcore ontwikkelaars nodig maar we hebben steeds meer gereedschap waarmee je met het samenvoegen van bouwblokken of met een lowcode-softwaredevelopment-aanpak aan het werk kunt gaan."

Gratis onlineklasjes coderen

Cisco probeert het de ontwikkelaars in spe onder de netwerkspecialisten zo makkelijk mogelijk te maken om in te stappen. Wee: "Je kunt overal codeerklasjes gratis online doen. Maar die helpen je niet bij je specifieke netwerkproblemen. Daarvoor biedt Cisco trainingen voor de 'beginners onder de beginners' aan die helemaal gericht zijn op de netwerk." 

Inmiddels organiseert Cisco al in 34 landen DevNet Express Events, zoals ook in Nederland. Er zijn learning labs en ontwikkelaars kunnen hun ideeën uitproberen in een sandbox-omgeving. DevNet heeft een vaste plek gekregen op GitHub. 

Onlangs zijn er drie nieuwe secties bijgekomen om de gemeenschap structuur te bieden Zo is er Code Exchange met daarin door Cisco gecureerde code die door het bedrijf wordt aangeraden op bepaalde platformen. Daarnaast is er het DevNet Developer Center  en Ecosystem Exchange waarin voorbeelden van samenwerking rond de netwerk API's.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.