Innovatie & Strategie

Infrastructuur
FCC-leden

Netneutraliteitsplan FCC teruggefloten door Senaat VS

Netneutraliteit in de VS is tijdelijk gered. De Senaat stemt nipt vóór, maar daarmee is de kous nog niet af.

De vijf FCC-leden © FCC
17 mei 2018

Netneutraliteit in de VS is tijdelijk gered. De Senaat stemt nipt vóór, maar daarmee is de kous nog niet af.

De Amerikaanse Senaat stemt vóór het ongedaan maken van de geplande afschaffing van netneutraliteit. Die afschaffing is doorgevoerd door telecomtoezichthouder FCC, die gedomineerd wordt door Republikeinen. Democratische senatoren hebben hun voorstel tot terugdraaien van het FCC-besluit er nipt doorgekregen: 52 voor en 47 tegen. Hierna komen nog twee stadia, waar de Republikeinen de baas zijn.

Na de stemming in de Senaat, waar netneutraliteit nu dus gered is, volgt namelijk behandeling in het Huis van Afgevaardigden. Republikeinen, die tégen wettelijk verplichte netneutraliteit zijn, hebben daar momenteel de grote meerderheid. Het is echter niet een vaststaand gegeven dat die politici de partijlijn zullen volgen, of eenzelfde verzet zullen plegen als Republikeinse senatoren. Die laatsten hebben met man en macht geprobeerd om de stemming in de Senaat te voorkomen.

Overheidsregulering/bemoeienis

De Democratische senatoren hebben middels de Congressional Review Act (CRA) echter een dwangmiddel gevonden om hun afkeuringsresolutie toch onder de hamer te krijgen. Dit is dus de nu gewonnen stemming over terugdraaien van het FCC-besluit om wettelijke netneutraliteit af te schaffen. Netneutraliteit verplicht telecombedrijven en internetproviders om alle soorten verkeer op gelijke voet (neutraal) te behandelen. Dit verbiedt dus het verlenen van voorrang aan bijvoorbeeld eigen videostreams of het vertragen van verkeer afkomstig van - al dan niet indirecte - concurrenten. Wettelijk afgedwongen netneutraliteit blokkeert ook het businessmodel van contentaanbieders laten betalen voor vlotte doorgifte via netwerken van telco's en ISP's (internet service providers).

Nu de Senaat de geplande afschaffing heeft weggestemd, is netneutraliteit echter nog niet gered. In het Huis van Afgevaardigden zouden alle Democratische leden vóór moeten stemmen plus ook nog eens eens 22 Republikeinen, rekent The Verge voor.

Vetomacht Trump

Verder geeft een eventuele overwinning in het Huis nog geen garantie voor redding van netneutraliteit. Want daarna kan de Republikeinse president Donald Trump nog zijn veto uitspreken. De vastgoedhandelaar die de politiek in is gegaan, spreekt zich al jaren uit tegen overheidsregulering. Verder heeft Trump de huidige FCC-voorzitter, die vierkant tégen wettelijk opgelegde netneutraliteit is, benoemd tot die positie.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.