Netbooks ook geschikt voor (licht) zakelijk gebruik

16 januari 2009
Asus gooide medio 2007 de knuppel in het hoenderhok met de Eee PC, een piepkleine laptop voor een zacht prijsje. De Taiwanese fabrikant mikte op gebruikers in ‘opkomende markten’ en consumenten in rijke landen die aan een (tweede) laptop toe zijn voor e-mailen, websurfen – vandaar ook de bijnaam ‘netbook’ – en huis-tuin-en-keukentoepassingen.

Een tweede belangrijke impuls aan het fenomeen mini-notebook gaf chipfabrikant Intel, die in 2007 de Atom onthulde. Een kleine, simpele en relatief energiezuinige processor voor mobiele toepassingen. Intel mikte met de Atom zowel op netbooks als op een nieuwe categorie van eenvoudige bureau-pc’s, zogenaamde nettops. Op dit moment zijn vrijwel alle verkrijgbare netbooks voorzien van de Atom N270-processor.

Veel fabrikanten keken aanvankelijk de kat uit de boom, maar sinds het voorjaar van 2008 heeft een ware stortvloed van mini-notebooks de markt bereikt. Fabrikanten als Acer, Dell, Fujitsu Siemens, HP/Compaq, Lenovo, Medion, MSI en Packard Bell bieden nu allemaal netbooks aan en pionier Asus heeft al een flinke productlijn dwerglaptops.

De toenemende populariteit van mini-notebooks is goed zichtbaar in de verkoopcijfers die onderzoeksbureaus als Gartner en IDC bijhouden. In augustus zei Gartner nog te verwachten dat in 2008 wereldwijd 5,2 miljoen netbooks verkocht zouden worden en dit jaar 8 miljoen stuks. Maar die prognose was al snel achterhaald. Gartner-analist Annette Jump: “Ons meest waarschijnlijke scenario ging uit van ruim 5 miljoen stuks en van 8 tot 9 miljoen in het gunstigste scenario. Maar het ziet er nu naar uit dat we op 10 tot 11 miljoen stuks zijn uitgekomen.”

Meer nog dan in Noord-Amerika heeft de consument in West-Europa de netbook omarmd. In het derde kwartaal gingen er in dit werelddeel ruim 2 miljoen over de toonbank, schat onderzoeksbureau IDC. In het vierde kwartaal zou de verkoop richting 4 miljoen zijn gegaan. Gartner-onderzoekster Jump vermoedt dat Europeanen zo gecharmeerd zijn van netbooks omdat ze reislustiger zijn dan Amerikanen, die minder tillen aan formaat en gewicht en liever een goedkope notebook met 14 inch-scherm en meer functionaliteit kopen. Wat volgens Jump ook een rol speelt, is dat Europese telecombedrijven netbooks gratis of met hoge korting aanbieden in combinatie met een mobiel breedbandabonnement.

Een spijkervaste definitie van de netbook met ‘officiële’ specificaties bestaat niet. Dus is onduidelijk waar de grens ligt wat betreft schermgrootte, processor, opslagcapaciteit, grafische voorzieningen, aansluitingen enzovoort. “Netbooks worden gedefinieerd op hun gebruiksmodel – daarmee onderscheiden ze zich van laptops en andere mobiele platformen”, zegt Intel-woordvoerder Kristof Sehmke. Intel omschrijft netbooks als ‘eenvoudige, low-cost internetapparaten’ die zijn ontworpen voor eenvoudige taken zoals websurfen, e-mailen, sociale netwerken, onderwijs en dergelijke. De schermgrootte is volgens Sehmke doorgaans 10 inch of kleiner.

Een partij die in de praktijk grenzen stelt aan de configuratie van netbooks, is Microsoft. Dat heeft alles te maken met het besturingssysteem. Na een aanvankelijke flirt met Linux kiezen veel fabrikanten nu – behalve voor de allergoedkoopste modellen – voor Windows XP. Deze voorganger van Windows Vista is al enkele jaren niet meer bij nieuwe pc’s te krijgen (behalve als downgrade-optie bij Vista Business en Ultimate) maar onder druk van fabrikanten maakte Microsoft een uitzondering voor netbooks, vermoedelijk om een dam op te werpen tegen Linux.

In elk geval tot 30 juni 2010 mag de Home-versie van XP worden geleverd bij ‘ultra low-cost pc’s’. Microsoft geeft de exacte (maximum)specificaties van dergelijke supergoedkope pc’s alleen in vertrouwelijke licentiecontracten met systeembouwers. In mei 2008 uitgelekte documenten noemen een schermgrootte tot 10,2 inch, een harde schijf van 80 GB (inmiddels opgetrokken tot 160 GB) en maximaal 1 GB werkgeheugen. De kloksnelheid van de single-coreprocessor is beperkt tot 1 GHz, maar er gelden uitzonderingen voor de Intel Atom N270 (1,6 GHz) en de VIA C7-M (1 tot 1,6 GHz).
Hoewel consumenten de belangrijkste doelgroep zijn, lijken er geen principiële redenen waarom zakelijke gebruikers netbooks volledig links laten liggen. Traditionele ‘subnotebooks’ met een scherm van 10 tot 13 inch zijn al gauw drie tot vijf keer zo duur en bieden voor veel mobiele gebruikssituaties een overkill aan performance en functionaliteit. We legden aan vier fabrikanten de vraag voor of zij menen dat hun netbooks ook geschikt zijn voor eenvoudig zakelijk gebruik.

“Wij zien de Eee PC echt als een tweede pc, die dus geschikt is voor licht zakelijk gebruik”, zegt Douwe Klomp van Asus Benelux. “Maar je hebt altijd ook nog een ‘gewone’ notebook of desktop nodig. Als je bijvoorbeeld gaat vliegen, kun je de Eee PC prima gebruiken om een presentatie nog even door te nemen – de meeste modellen hebben een batterijtijd van 2 tot 3 uur – zonder dat je een grote notebook met 2 tot 3 uur batterijtijd hoeft mee te zeulen.”

Asus meent dat netbooks met een scherm van 10 inch de toekomst hebben. De nieuwste Asus-modellen (S101 en 1002HA) zijn daar dan ook mee uitgerust. Bij Acer in Den Bosch vinden ze dat hun Aspire One-netbooks kan worden ingezet in ‘diverse segmenten’, waaronder het midden- en kleinbedrijf. Acer heeft al een model uitgebracht met een 3G-netwerkkaart die volgens woordvoerster Diane Sestig zeer goed zakelijk kan worden ingezet. Acer is nog bezig na te gaan of er een markt is voor netbooks voor professioneel gebruik. “Maar waarschijnlijk zullen wij in 2009 wel een netbook introduceren speciaal voor de zakelijke markt”, aldus Sestig.

Dell introduceerde medio december zijn Inspiron Mini 9 via telecombedrijf Vodafone. Vanaf januari is deze netbook ook bij Dell zelf verkrijgbaar. Jordi Baggen, client product manager bij Dell Nederland, ziet de netbook voornamelijk als consumentenproduct voor kortstondig gebruik, voornamelijk op het web. “In de praktijk: even een halfuurtje online gaan, e-mailen, (video)chatten en wellicht wat foto’s uploaden of bekijken op je eigen webpage.”

In de zakelijke markt kan een netbook soms een uitkomst zijn voor ‘road warriors’ als secundaire computer om snel e-mail bij te werken of de laatste informatie te downloaden, vindt de Dell-zegsman. Hij ziet daarnaast toepassingen voor leerlingen in het primair en middelbaar onderwijs. Baggen ziet essentiële verschillen met compacte subnotebooks met 12 inch-scherm. Die bieden een betere performance, onder meer voor presentaties en spreadsheets, een groter toetsenbord, langere batterijtijd, betere beveiliging (smartcards, vingerafdruklezer, TPM-module) en connectiviteit (mobiel breedband), meent men bij Dell.

HP levert sinds najaar 2008 de Mini Note PC 2133, met zijn VIA C7-processor een vreemde eend in de bijt. Volgens Ronald Hoogeweg, manager Consumentennotebooks, positioneert HP de 2133 als ‘zakelijk product voor de educatieve en extreem mobiele werker’. Onder dat laatste verstaat hij bijvoorbeeld makelaars, journalisten en creatieve mensen in de reclamewereld. HP introduceerde eind 2008 ook een consumentenlijn van netbooks, waarin volgens Hoogeweg meer aandacht is geschonken aan design. Daartoe behoort de Compaq Mini in diverse varianten.

Volgens Hoogeweg gebruiken de ‘early adopters’ hun netbooks als tweede of derde apparaat en niet als vervanging van een notebook of desktop. Mini-notebooks zijn in de ogen van de HP-woordvoerder wel degelijk geschikt voor zakelijk gebruik, met name internetgerelateerde toepassingen. “Als iemand in een kantooromgeving acht uur lang achter een pc zit, raden wij een notebook of desktop aan met een extern scherm van minimaal 20 inch.”

Uitgelicht
Het aanbod van netbooks groeit met de dag. Fabrikanten die nu of zeer binnenkort netbooks leveren op de Nederlandse markt, zijn onder meer Acer, Asus, Compaq (HP-dochter), Dell, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo, Medion, MSI, Packard Bell (Acer-dochter), Samsung en Toshiba.
De huidige generatie netbooks vertoont meer overeenkomsten dan verschillen. Als voorbeeld drie representatieve modellen.


 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!