Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse programmeur Megaupload in Panama Papers

De Panama Papers zijn documenten uit de interne administratie van een juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca. Dat zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast.
MegaUpload logo
© MegaUpload
MegaUpload

Bram van der Kolk zou ook gebruik hebben gemaakt van de belastingparadijzen. Net als honderden andere Nederlanders, waarvan Volmac-oprichter van Oosterom een van de bekendste namen is. Maar ook oudvoetballer Clarence Seedorf wordt genoemd.

Rechterhand van Kim Dotcom

Van der Kolk - ook wel Bramos genoemd - is een Nederlandse programmeur en een van de drijvende krachten achter het bedrijf Megaupload van Kim Dotcom. Eind vorig jaar bepaalde de rechter in Nieuw-Zeeland nog dat Van der Kolk uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor het op grote schaal schenden van auteursrecht. Megaupload werd vooral gebruikt om films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal te delen.

Van der Kolk duikt in gegevens van Mossack Fonseca op als 60%-aandeelhouder van het bedrijf Easy Focus Technology Limited, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dat bedrijf werd begin 2010 opgericht. De andere aandeelhouder is Július Benčko, Slowaak en eveneens langdurig verbonden aan Megaupload, melden Trouw en FD.

Uit het zicht houden

Van der Kolk zegt de vennootschap te hebben opgezet als holding voor een nieuwe start-up, waaraan hij samen met Benčko werkte. "De Britse Maagdeneilanden zijn voor bedrijven wat Mega is voor bestanden: privacy. Althans, zolang de informatie uit het trustkantoor niet lekt!" Die privacy was vooral bedoeld om de start-up uit het zicht te houden van Kim Dotcom. "Niet zozeer omdat ons project concurreerde met Megaupload, of omdat we daardoor minder tijd aan Megaupload konden besteden. Meer omdat Kim het principieel nooit zou toestaan, en het direct zou leiden tot een onnodige escalatie", aldus Van der Kolk.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in