Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse ontwikkelt geur voor datalek

De Nederlandse kunstenares en grafisch ontwerper Leanne Wijnsma heeft een geur ontwikkeld waarmee men een datalek kan ruiken. Dat schrijft The Verge.
Datalek
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens Wijnsma zeggen mensen wel dat ze hun data niet meer zonder nadenken weggeven, maar is de verleiding te groot. ‘Het internet is verslavend’, zegt ze tegen The Verge. Om mensen bewuster te maken van hoe hun data op het internet terecht komt ontwikkelde ze een geur voor een datalek. Het geurtje wordt vrijgegeven door een apparaat dat eruit ziet eruit als een luchtverfrisser. Dit apparaat verbindt via het Wi-Fi netwerk met je computer en als er een datalek is verspreidt het apparaat de ‘geur van data’.

Citrusgeur

De datageur ruikt een beetje metalig en naar citrus, schrijft The Verge. Door het metalige moet de gebruiker aan de computer denken en de citrusgeur zou de gebruiker moeten laten weten dat er iets niet in de haak is. Het specifieke recept voor de geur wilde Wijnsma niet prijsgeven aan The Verge – maar stinken doet het niet volgens de Nederlandse. ‘We willen het apparaat ten toon stellen en er praatjes over houden, dan kan de geur niet te erg stinken.’

Het apparaat is slechts een prototype voor nu, maar in de toekomst wil Wijnsma het misschien gaan produceren en verkopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in