Personal Tech
vieze schermen

Nederlanders viespeuken met smartphone

Één op de drie Nederlanders maakt mobieltje bijna nooit schoon

mobiel werken © Pixabay
12 oktober 2017

Één op de drie Nederlanders maakt mobieltje bijna nooit schoon

Nederlanders zijn slordig met het schoonmaken van hun smartphone. En dat is onverstandig, want mobiele telefoons zijn een broeinest van bacteriën.

31 Procent van de Nederlanders maken hun mobiele telefoon hooguit een keer per half jaar schoon. Bovendien heeft 11 procent hun telefoon nog helemaal nooit schoongemaakt. Van de mensen die hun telefoon wel reinigen, gebruikt slechts 6 procent een desinfecterend middel.

Dit blijkt uit onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Global Handwashing Day op 15 oktober met als doel mensen bewust te maken van het belang van goede handhygiëne. In totaal werden 1.132 Nederlanders en 1.060 Belgen (18 jaar en ouder) ondervraagd over hun gedrag, houding en kennis omtrent handen wassen en de hygiëne van hun eigen mobiele telefoon.
 

Mee naar het toilet

Ruim driekwart van de Nederlanders maakt de smartphone alleen schoon als hij zichtbaar vies is. Bovendien maken zij in dat geval vaak alleen het scherm schoon (61%). Niet erg hygiënisch, wanneer je bedenkt dat bij het overgrote deel het mobieltje zelfs meegaat naar het toilet (69%).

Het overgrote deel van de Nederlanders (87%) vindt dat zij hun handen vaak genoeg wassen, zo blijkt uit het eerder uitgevoerde Hygiene Matters-onderzoek van Essity. Maar dat zegt nog lang niet alles over de daadwerkelijke handhygiëne. Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “Als je bedenkt dat mensen hun mobiele telefoon gemiddeld zo’n 100 keer per dag ontgrendelen, dan kun je je voorstellen hoeveel bacteriën zich hier verzamelen. Zelfs als je mobiel niet zichtbaar vuil is, kan het miljoenen bacteriën bevatten. Dan kun je nog zo vaak je handen wassen, maar wanneer je je telefoon niet regelmatig schoonmaakt, haalt dit weinig uit.”

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat mensen zich nog maar weinig bewust zijn van de mobiel als broedplaats voor bacteriën. “Schone handen kunnen verspreiding van virussen in infecties voor een groot deel voorkomen. Om die reden willen we dit onderwerp extra op de kaart zetten tijdens Global Handwashing Day en mensen bewust maken van het belang van een goede handhygiëne, waar het regelmatig ontsmetten van je telefoon een cruciale factor in is.”

Ook andere ICT-apparatuur is vies

Niet alleen de mobiele telefoon wordt weinig schoongemaakt. Slechts ongeveer de helft van de ondervraagden maakt hun tablet (52%), vaste telefoon (37%), toetsenbord (54%) en muis (44%) regelmatig schoon; eens per maand of vaker.

Bekijk hieronder een videoverslag waarin de mobiele telefoonhygiëne onder Nederlanders op straat wordt getoetst.

 

Lees meer over
2
Reacties
J.van Oosterhout 13 maart 2018 15:49

Waarom duren de griep epidimies steeds langer en zijn de ziekenhuizen overvol, zodat operaties en behandelingen moeten worden uitgesteld. Steeds meer oudere patiënten worden met griep in de ziekenhuizen opgenomen. De hygiëne in het ziekenhuis is ook niet bijster, want personeel, patienten, bezoek, dragen een mobiel bij zich en dat zijn gewoon overdragers van ziekten. Ook wordt het immuunsysteem aangetast, door het gebruik van smartphones ed wat je ook kunt lezen bij neurochirurgie.
Tuchtrecht is nu waarschijnlijk in het vizier.

cyberiad 19 oktober 2017 15:50

Het valt klaarblijkelijk wel mee, anders waren er wel heel veel mensen ziek geworden. Typisch geval van "een bacterie is een bacterie, en dus per definitie slecht voor je". Onderzoek om het onderzoek, slecht uitgewerkt met beroerde conclusies. Er wordt bv geen onderscheid gemaakt tussen schadelijke en lichaamseigen bacterien

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.