Development

Software-ontwikkeling

Nederlanders gooien helft gemaakte printjes weg

18 juni 2015
Meer dan 60 procent van alle Nederlanders verspilt wekelijks één of meer geprinte pagina’s. Die printjes worden weggegooid of blijven op de printer liggen. 4 Procent van de ondervraagden verspilt zelfs meer dan vijftien pagina’s per week.

Dat blijkt uit onderzoek van Ricoh, uitgevoerd door Multiscope. Het onderzoek naar het printgedrag van Nederlanders is uitgevoerd in het kader van Printless Tuesday, dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt op 23 juni. Ricoh heeft deze dag – vanaf nu ieder jaar op de vierde dinsdag van juni – in het leven geroepen om bewustwording te creëren voor verantwoord printen en het beperken van de belasting op het milieu.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 57 procent 1 tot 10 pagina’s per week print – 30 procent zelfs meer dan 10 pagina’s - en dat meer dan de helft vervolgens wekelijks 1 tot 5 verkeerd geprinte pagina’s weggooit. Slechts 14 procent van de ondervraagden geeft aan nooit te printen, terwijl 78 procent één of meerdere pagina’s per week uitprint. 8 Procent van de ondervraagden print zelfs meer dan vijftig pagina’s per week.

Hoofdzakelijk contracten, facturen en offertes

Met name voor financiële en administratieve documentatie wordt de printer veelvuldig gebruikt: contracten (34%), facturen (32%) en offertes (21%) behoren tot de meest geprinte documenten. 30% van de ondervraagden geeft aan privézaken te printen.

De ondervraagden missen vaak sturing vanuit de organisatie om het printgedrag in te perken. Nog geen 12% van de ondervraagden geeft aan dat de organisatie waarvoor zij werken een duidelijk printbeleid hanteert, waarbij richtlijnen zijn opgesteld voor zaken als standaard dubbelzijdig printen zwart-wit printen of maatregelen om onnodig printen te voorkomen. Daarnaast geven de ondervraagden aan dat ook hun eigen bijdrage aan het verlagen van de milieubelasting en printkosten - en het verbeteren van de veiligheid van rondslingerende documenten - verbeterd kan worden.

Printen blijft belangrijk

Nicolette Kraay, bij Ricoh Nederland verantwoordelijk voor duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Wij zien dat steeds meer organisaties in Nederland een succesvolle digitale transformatie ondergaan om efficiënter en veiliger te werken, kosten te besparen en een nieuwe generatie medewerkers optimaal te faciliteren. Tegelijkertijd neemt printen nog steeds een belangrijke plaats in binnen document- en informatieprocessen. Dat zal de komende jaren ook nog zo blijven.” Toch zijn er volgens haar voldoende manieren om duurzamer te printen. “Wij maken organisaties en medewerkers hier graag van bewust. Te denken valt onder meer aan het gebruik van lichter papier en meerdere pagina’s afdrukken op een A4. Maar ook aan een slimme printerdriver die ongewenste afdrukken voorkomt en mogelijkheden als follow-me printen, waarbij het printje pas uit de machine rolt als je hier met een persoonlijke pas opdracht voor geeft.”

1 dag niet printen

Uit analyses die Ricoh in de afgelopen twee jaar heeft uitgevoerd bij 117 klanten blijkt dat het aantal jaarlijks gemaakte prints met 14 procent kan worden teruggebracht en het aantal dubbelzijdige prints verhoogd van 12% naar 32%. Hiermee is de totale CO2-uitstoot met 340 ton gedaald. Ricoh wil Nederland op Printless Tuesday (23 juni) oproepen de printer één dag niet te gebruiken en documenten digitaal in te zien en te delen. Een dag niet printen zou in heel Nederland tussen de 28 en 65 miljoen printjes kunnen besparen.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.