Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlander blijft slordig met gratis wifi

Nederlanders blijven onvoorzichtig bij het gebruik van openbare wifi-verbindingen, ook al zijn ze zich wel degelijk bewust van de risico’s die ze lopen. Vooral jongeren zijn hierin slordig en vertonen riskant gedrag.
wifi caution
© CC0
CC0

Terwijl 88% van de Nederlanders de risico’s kent die zijn verbonden aan het gebruik van een openbare wifi-hotspot, past maar 41% zijn surfgedrag hierop aan. Dat blijkt uit onderzoek van VPN.nl onder 1075 Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard.

Veiliger surfgedrag is volgens VPN.nl onder meer de verbinding alleen gebruiken voor het hoognodige, of een VPN gebruiken of geen sites bezoeken waarbij ingelogd moet worden.

Grote risico's

Bijna een kwart past zijn gedrag helemaal niet aan terwijl 32% dat alleen soms doet, bijvoorbeeld bij het gebruik van een bankapp.

Vooral jongeren (onder de 30) vertonen hierbij riskant gedrag. Slechts 29% past zijn gedrag altijd aan, 38% doet het soms en 34% doet dat nooit.

Nederland telt rond de 2 miljoen gratis wifi-hotspots. Het gebruik daarvan neemt alleen maar toe, blijkt uit cijfers van het CBS. Inmiddels gebruikt 64% van de Nederlanders deze hotspots wel eens. In 2016 was sprake van ruim 14 procentpunt minder gebruikers.

De risico’s van dergelijke gratis wifi-verbindingen zijn echter groot, stelt VPN.nl. De verbinding is meestal niet versleuteld waardoor hackers makkelijk hun gang kunnen gaan en informatie kunnen onderscheppen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in