Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Quantuminternet

Nederland proeftuin 'internet van de toekomst'

Delfts project rond quantuminternet krijgt Europese miljoenen en start in 2020 met Nederlandse proeftuin.

Artist Impression van Quantuminternet © TU Delft TU Delft
29 oktober 2018

Delfts project rond quantuminternet krijgt Europese miljoenen en start in 2020 met Nederlandse proeftuin.

In 2020 moet in Nederland de proeftuin van het 'internet van de toekomst' worden aangelegd. Dat is de ambitie van de Quantum Internet Alliance, waar de TU Delft een leidende rol in speelt. De extreem veilige internetverbinding moet tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam komen te liggen. Het project ontving vandaag miljoenen aan Europese steun.

Het project van de TU Delft voor het 'internet van de toekomst' heeft vandaag financiële steun gekregen van de Europese Unie. In totaal krijgt de Quantum Internet Alliance, die onder Delftse leiding staat, 10,4 miljoen euro overgemaakt vanuit Brussel.

Nederlands proefnet

Het quantuminternet zou veel veiliger zijn dan het huidige internet: informatie is er door de hoogwaardige versleuteling zeer lastig 'af te tappen'. Het proefnet wat rond 2020 moet worden aangelegd tussen Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam moet het eerste quantumnetwerk ter wereld worden.

De Europese Commissie ondersteunt in totaal twintig quantum-projecten. Brussel trekt daar 132 miljoen euro voor uit. Vanaf 2021 zal Europa nog 130 projecten ondersteunen. In de totale subsidiepot zit 1 miljard euro.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Erwinvr 30 oktober 2018 13:26

Ontzettend goed natuurlijk dat we voorop willen lopen in zulke ontwikkelingen, want dat levert ons kennis en een voorsprong bij internationale projecten op. Maar Overheid en Bedrijfsleven, maak AUB ook eens werk van het streven om iedereen een vrije-keuze-breedbandige (100Mbit of beter) internetvoorziening te leveren ? Grote delen van het land zitten nog steeds met een almaar haperende ADSL lijn die niet meer levert dan een paar MBit downstream, of zitten vast aan een monopolistische kabelaanbieder die geen derden op haar infrastructuur toelaat....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.