Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland moet forse inhaalslag beveiliging maken’

Het Nederlandse bedrijfsleven is niet voldoende ingericht om zich te beschermen tegen datalekken, identiteitsfraude en terreur. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas.
beveiliging
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Meer dan de helft (55%) van de organisaties zegt de afgelopen twee jaar geen wijzigingen te hebben doorgevoerd in haar beveiligingsbeleid. Het traditionele beveiligingsbedrijf Securitas luidt daarom de noodklok en introduceert vandaag de website Het Nieuwe Beveiligen. Volgens Securitas vraagt de continu veranderende wereld om een ‘nieuwe kijk op beveiliging waarin proactiviteit, integraliteit en gastvrijheid centraal staan’. “Ontwikkelingen op het gebied van technologie, data en de open samenleving zijn van grote invloed op onze veiligheid. Dit vraagt om nieuwe beveiligingsstrategieën; van reactieve naar proactieve veiligheidsoplossingen”, aldus een woordvoerder.

Maar liefst 8 op de 10 Nederlandse bedrijven zien dat technologische ontwikkelingen dreigingen vormen voor de werkomgeving. Datalekken via intranet en e-mail worden gezien als de belangrijkste bedreigingen (48%). Binnen ICT-afdelingen is dit zelfs 65 procent.

IoT en social engineering

Op de tweede plek van technologische bedreigingen noemen organisaties het Internet of Things (IoT). Maar liefst 42% ziet een gevaar in het verbinden van elektronica via een internetverbinding. Op de derde plek wordt social engineering, zoals phishing, genoemd als meest zorgelijke bedreiging (35%). Dit wordt met name in het publieke domein als een bedreiging gezien (55%).

Ook zien Nederlandse bedrijven een gevaar in fysieke en maatschappelijke bedreigingen, waaronder ongeoorloofde toegang (45%) of agressie en geweld. Laatstgenoemde wordt door 57 procent in de publieke sector als een dreiging gezien. Terreurdreiging wordt door meer dan een kwart (26%) als een directe dreiging gezien. Tot slot vormt de 24-uurs economie volgens 22% een bedreiging.

Beveiligingsbeleid reactief ingericht

Ondanks dat organisaties zich bewust zijn van dreigingen blijkt het beveiligingsbeleid nog veelal reactief ingericht, laat Securitas weten. Hoewel meer dan 80 procent van de respondenten vindt dat technologische ontwikkelingen organisaties dwingen voortdurend alert te zijn, is nog niet de helft ervan overtuigd dat er in hun organisatie daadwerkelijk proactief wordt gehandeld om afwijkingen te signaleren.

Ook geeft 43 procent van het Nederlands bedrijfsleven aan niet in staat te zijn signalen vanuit de beschikbare informatiestromen in de juiste context te plaatsen. “Wat opvalt is dat er een verschil is tussen denken en doen; er is een kloof tussen visie en praktijk. Securitas wil deze dichten en het bedrijfsleven activeren om organisaties klaar te maken voor een veilige toekomst. Het Nieuwe Beveiligen rekent af met klassieke strategieën gericht op repressie. Maatregelen worden niet langer genomen op basis van risico’s, maar op signalen van afwijkend gedrag en real-time data,” licht algemeen directeur Peter Schollmann toe.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in