Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Nederland minder aantrekkelijk voor techbedrijven’

Nederland is het afgelopen jaar een flink aantal plekken gedaald op de ranglijst van digitale vestigingsklimaten van EY. In een jaar tijd kelderde ons land – en in het bijzonder onze hoofdstad - van plek 5 naar plek 18.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

Hierdoor is de kans dat het volgende Google of Facebook zich vestigt in Amsterdam fors kleiner geworden, meldt BNR vandaag op de radio.

De ranglijst van digitale vestigingsklimaten is gebaseerd op antwoorden van ondervraagde topbestuurders in Europa. Die bestuurders vinden vooral dat Nederland flink moet investeren op het gebied van innovatie, de digitale economie en de concurrentiepositie van Nederland. Ook de digitale infrastructuur en digitale veiligheid zijn van belang.

Fiscaal vestigingsklimaat moet NOG gunstiger

EY wijst erop dat het fiscaal gunstige klimaat in Nederland een belangrijke rol speelt in het positieve gevoel bij techbedrijven over Nederland. Het bedrijf roept het kabinet daarom op in te zetten op een aantrekkelijk fiscaal vestigingsklimaat.

Nederland trok de afgelopen jaren relatief veel investeringen aan op het gebied van software, constateert Ingrid Allemekinders van EY. “Maar dat is nog niet genoeg. Ondersteuning van hightech-sectoren en innovatie blijven de komende jaren hard nodig. Twee elementen komen heel duidelijk naar voren uit ons onderzoek: het ontwikkelen van digitaal talent en het investeren in de digitale infrastructuur”, zei ze vanochtend op de radio.

Vennootschapsbelasting moet omlaag

Ondanks de sterke positie als het gaat om fiscaal vestigingsklimaat, liet Nederland volgens EY toch wat steken vallen. Met name het tarief van de vennootschapsbelasting is steeds minder concurrerend, benadrukt Allemekinders. “In het Verenigd Koninkrijk bedraagt het vennootschapsbelastingtarief op dit moment 19 procent, Nederland zit nog steeds op 25 procent. Zo'n tarief is toch een beetje het visitekaartje van een land. En het VK heeft in het kader van de Brexit aangekondigd dat ze nog verder willen zakken.”

Tekort IT’ers speelt Nederland parten

Nederland dreigt op termijn de kennis en vaardigheden te verliezen om nieuwe, veelbelovende startups aan te trekken, waarschuwt EY. Daarom moeten meer mensen worden opgeleid om in de IT-industrie te werken. Het tekort op de IT-arbeidsmarkt in ons land loopt in rap tempo op, blijkt uit recent onderzoek van AG Connect en Berenschot. Zo liet Ordina weten dat de omzet terugloopt doordat vacatures steeds moeilijker ingevuld kunnen worden en steeds meer personeel overstapt naar klanten en andere voor IT’ers interessante werkgevers.

Europese topbestuurders noemen Silicon Valley overigens de meest waarschijnlijke plek waar zich een 'nieuwe Google' vestigt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in