Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT waarschuwt voor hackende politie

De branchevereniging schrijft dat in een reactie op het naar de Tweede kamer sturen van het voorstel voor Wet computercriminaliteit III. Het van overheidswege hacken van systemen in het buitenland is volgens Nederland ICT een buitenproportioneel middel om informatie boven water te krijgen als een verzoek om medewerking een beperkte kans van slagen heeft of te veel tijd kost zou kosten.
Foute code
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Met een der dergelijke werkwijze zou Nederland zichzelf diskwalificeren als betrouwbare partner in de grensoverschrijdende online economie.

Digitale dijken

Nederland ICT vreest dat de overheid zich met dit voorstel 'terugtrekt achter de digitale dijken': "Nederland is een belangrijk knooppunt voor internetverkeer, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ICT-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ICT-toepassingen te worden.

Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden. Aspecten uit de Wet Computercriminaliteit III zijn schadelijk voor dit vertrouwen. Om de Nederlandse digitale economie veilig te houden is samenwerking tussen politie en ICT-bedrijven essentieel, ook in internationaal verband" zo stelt Nederland ICT.

EU-voorzitterschap

Volgens Nederland ICT staat de houding die uit het wetsvoorstel spreekt haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie: "Als gastheer van de Global Conference on Cyber Space toonde Nederland zich eerder dit jaar een groot voorstander van internationale samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. En ook het komende jaar zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie van cybersecurity een speerpunt maken."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in