Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT uit zorg over eID

Vanaf 2017 wil de overheid al haar diensten digitaal aanbieden. Om tot een bij deze ambitie passend niveau van beveiliging te komen wil het kabinet het huidige DigiD vervangen door het op eHerkennig gebaseerde eID-stelsel. Brancheorganisatie Nederland ICT laat weten dat een goed idee te vinden, maar te vrezen dat de overheid met het stelsel te veel doelen wil dienen. Dat zou eID nodeloos complex maken, wat risico's introduceert ten aanzien van planning en budget.

Ook vindt Nederland ICT dat de overheid zelf moet investeren ten einde voor de markt kansen te creëren om eID zakelijk op te pakken.

Ook gebruik van eID door bedrijven

Het eID-stelsel moet ervoor gaan zorgen dat het digitale contact van burgers en bedrijven met de overheid - over zaken als bijvoorbeeld voor belasting, uitkeringen of vergunningen - efficiënter en veiliger kan verlopen. eHerkenning maakt dit deels al mogelijk, maar eID daar een extra impuls aan geven. Voor de overheid zijn door digitaliseren van de uitwisseling van informatie met burgers en bedrijven grote besparingen te realiseren, mits de kansen op fraude afdoende worden gemitigeerd. Het daartoe in het leven te roepen eID-stelsel zou tevens open moeten worden gesteld voor bedrijven die het kunnen gebruiken om zeker te weten met welke klanten zij zaken doen.

Niet met de markt concurreren

Nederland ICT raadt de overheid aan zich te beperken tot het opzetten van het stelsel, het 'uitgeven' van eID-producten en -diensten over te laten aan marktpartijen. De overheid zou daartoe heldere eisen moeten stellen waaraan de marktpartijen moeten voldoen en toe moeten zien op de naleving ervan. De overheid dient volgens Nederland ICT echter te voorkomen dat ze door het zelf uitgeven van eID-producten en diensten met de markt gaat concurreren.

Overheid moet als eerste investeren

Daarnaast maakt Nederland ICT zich ook zorgen over de upfront investeringen die nodig zijn voor een vlotte en brede omarming van de beoogde nationale authenticatiestandaard. Als de overheid er voor zou kiezen die groten deels op de gebruikers te verhalen, door burgen en bedrijven voor hun eID te laten betalen, dan zal dat vertragend werken, voorziet Nederland ICT. "De overheid als grootste gebruiker van digitale identiteiten (bijvoorbeeld voor de Belastingdienst, Kamers van Koophandel en de zorg) de sleutels in handen tot een snelle adoptie van eID. (..) Het ligt daarom voor de hand dat de overheid zelf de eerste stap zet en investeert vanuit haar positieve business case van efficiëntieverbetering en fraudebestrijding".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in