Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT: kabinet schaadt vertrouwen in digitale economie

Nederland ICT noemt de voorgenomen herziening van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) en de Wet Computercriminaliteit III als voorbeelden waarmee het kabinet echt verkeerde keuzes maakt. De voorstellen ondermijnen het vertrouwen in ICT. Omdat ICT de aanjager is van economische groei en innovatie op terreinen als veiligheid, zorg en duurzaamheid komt de internationale positie van Nederland als digitale economie in gevaar.
Nederland ICT
© Nederland ICT
Nederland ICT

De mogelijkheid die de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) biedt tot het terughacken door de politie is Nederland ICT een doorn in het oog. De politie krijgt die toestemming zelfs wanneer deze gegevens op een server in het buitenland staan. Het Wiv-voorstel maakt het ook mogelijk om een onschuldige derde te hacken om bij een verdachte in de buurt te komen. Nut en noodzaak van deze voorstellen zijn niet alleen slecht onderbouwd, maar schaden bovendien het vertrouwen in internet, het bedrijfsleven en de overheid.

De branchevereniging wijst er op dat nog maar een half jaar geleden Nederland gastheer was voor de Global Conference on Cyber Space. Daar presenteerde Nederland zich aan de wereld als een voorvechter van een vrij, open en veilig internet. "Die conferentie richtte zich, terecht, vooral op de kansen voor economie en maatschappij", stelt Nederland ICT in een reactie op de kabinetsplannen van Prinsjesdag. "Helaas lijkt het kabinet nu voor een andere koers te kiezen."

De brancheorganisatie pleit voor een open en minder eenzijdige benadering van het onderwerp veiligheid en voor het opstellen van een integrale, eensluidende, visie op de digitale economie. "Bouwstenen voor een kabinetsbrede visie op de digitale economie zijn volop aanwezig. Nederland heeft de kans om de eerste echt digitale economie van Europa te worden. We staan wereldwijd op plek 4, met slechts twee Europese landen voor ons. Het kabinet heeft in de afgelopen periode op diverse terreinen goede stappen gezet. Zo wil men innovatie de ruimte geven door het wegnemen van barrières op het gebied van wet- en regelgeving. Het start-up klimaat in Nederland is zichtbaar verbeterd. Digitaal 2017 moet leiden tot volledig digitale overheidsdienstverlening", aldus Nederland ICT in de verklaring.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in