Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland ICT blij met verandering vak Informatica

Jeroen Versteeg, portefeuillehouder Onderijs & Arbeidsmarkt bij branchevereniging Nederland ICT (en CEO Applications Services Capgemini Benelux), reageert enthousiast op de onderwijsvernieuwingsplannen in een telefonisch interview met Automatisering Gids.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“Aan de vraag naar ICT-professionals in ons land kan alleen worden voldaan als meer mensen kiezen voor een ICT-opleiding in het hoger onderwijs. Maar veel middelbare scholieren lijken simpelweg niet warm te lopen voor een ICT-opleiding. Dit kan voor een groot deel verklaard worden door de rol die ICT op de middelbare school speelt. Het vak moet grondig op de schop. Het kan toch niet zo zijn dat zo’n vak een ondergeschoven kindje blijft, terwijl je ICT tegenkomt in alles wat je doet?”

Uniform geluid

Volgens Versteeg moeten alle betrokken partijen uit het onderwijsveld en het bedrijfsleven een uniform geluid laten horen richting de politiek om de boel in beweging te krijgen. "Het eonomisch belang van ICT moet duidelijker gearticuleerd worden. Op dit moment hebben we meer hoogleraren Psychologie dan hoogleraren Informatica. Daar zit iets fundamenteel scheef, want het economisch belang van ICT is vele malen groter. Het wordt tijd dat we met zijn allen dat Den Haag laten inzien."

Liefst verplicht, ook in onderbouw

Wat Nederland ICT betreft wordt informatica een verplicht vak, in ieder geval in de bovenbouw, maar liefst ook in de onderbouw. Daarnaast moet het vak zoals gezegd hoognodig vernieuwd worden en moeten er meer relaties komen met andere vakken. Tot slot moet er hard worden gewerkt om de juiste docenten voor de klas te krijgen, waarbij het aantrekken van vers bloed en bijscholing van huidige docenten cruciaal is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in