Branche

Nederland doet het goed in softwareranglijst

5 december 2012
Nederland doet goed mee in de ranglijst van de grootste softwarebedrijven van Europa. Ons land neemt de vierde plek in, achter Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.

In de Truffle100, een ranglijst van de 100 grootste softwarebedrijven in Europa, die jaarlijks wordt gepresenteerd, staan maar liefst 8 Nederlandse bedrijven. Gezamenlijk waren de 8 Nederlandse softwarebedrijven in 2011 goed voor een omzet van 2,19 miljard euro. Dat is bijna het dubbele van de jaaromzet van de acht bedrijven in 2010.

6747 R&D-specialisten

In totaal neemt Nederland bijna 6 procent van de totale jaaromzet van de 100 grootste softwarebedrijven voor haar rekening. Duitse bedrijven zijn verantwoordelijk voor maar liefst 49 procent van de omzet, Groot-Brittannië voor 15 procent en Frankrijk bijna 11 procent. In totaal werken er 6747 R&D-specialisten bij de 8 Nederlandse softwarebedrijven die een plekje wisten te bemachtigen in de top100 en investeerden zij ruim 600 miljoen euro in Research & Development.

Wolters Kluwer beste Nederlander

Het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf is opmerkelijk genoeg Wolters Kluwer, dat zijn omzet uit software en softwaregerelateerde diensten hoofdzakelijk haalt uit specialistische tools voor de ondersteuning van advocatenkantoren en andere bedrijfstakken. Hiermee eindigde het bedrijf op de negende plaats en wist het voor het eerst een plekje in de top 10 te bemachtigen. Vorig jaar eindigde het nog op de 62e plek. De omzet die Wolters Kluwer in 2011 binnenhaalde met software en –services bedroeg 697 miljoen euro.

Unit4 is het op één na hoogste Nederlandse bedrijf in de lijst (nummer 12), met een omzet van 454,7 miljoen euro. Verder wisten Centric (22), Gemalto (30), Exact (36) en Total Specific Solutions (47) een plek in de top 50 te veroveren. Daarnaast behoren AFAS ERP Software (85) en Cordys (91) tot de honderd grootste softwarebedrijven van Europa.

Top 3 onveranderd 

De top 100 van de Europese software-industrie boekte in 2011 gezamenlijk een omzet van 37,2 miljard euro, wat 20 procent meer is dan in 2010. De lijst wordt samengesteld door de Franse investeringsmaatschappij Truffle Capital, met hulp van de analistenbureaus IDC en CXP. Net als vorig jaar eindigde het Duitse SAP bovenaan. De nummer twee positie is voor Dassault Systemes uit Frankrijk, gevolgd door Sage uit Groot-Brittannië.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.