Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland daalt in internetranglijst Facebook en The Economist

In samenwerking met The Economist heeft Facebook voor de tweede keer de Inclusive Internet Index uitgebracht. Nederland staat 14e in de ranglijst. Twee jaar geleden stond ons land nog op de achtste plek.
© Pixabay
Pixabay

De Inclusive Internet Index, met de ondertitel Measuring success 2018, meet in hoeverre burgers profijt hebben van het internet. Er is een stapel datasets voor geanalyseerd, die in vier hoofdcategorieën zijn onderverdeeld: beschikbaarheid, betaalbaarheid, relevantie en 'readiness': vaardigheden, culturele acceptatie en ondersteunend beleid om ook daadwerkelijk van het internet gebruik te maken.

En waarom staat Nederland niet bovenaan?

De veertiende plaats van Nederland komt wellicht als een verrassing, tot je de data gaat bekijken. De beschikbaarheid van internet is in Nederland (4e plaats) het probleem niet maar de betaalbaarheid (31e plaats) des te meer, voornamelijk doordat er maar een paar aanbieders zijn. Op relevantie scoort Nederland een 27e plaats; gekeken is naar Nederlandstalige informatie en het aantal .nl-domeinen, financiële informatie, e-health, entertainment en commercie. Hier wreekt zich de opzet van het onderzoek: Nederlanders gamen massaal in het Engels. En wat betreft 'readiness', onderverdeeld in vaardigheden, vertrouwen&veiligheid en beleid staat Nederland op de 23e plaats.

Zijn we er niet klaar voor?

De vaardigheden van de Nederlanders (4e plaats) zijn uitstekend, daar ligt het niet aan. Op beleid daarentegen, ofwel doet de regering wel genoeg om iedereen, en met name vrouwen, aan het internet te krijgen, scoort Nederland een 32e plaats, omdat er geen beleid is om specifiek vrouwen digitale vaardigheden bij te brengen en ook momenteel geen beleid om meisjes bètavakken te laten kiezen. Dat beleid is echter in het verleden wel jarenlang gevoerd en de populariteit van de exacte vakken is met name onder VWO-meisjes enorm aan het stijgen. De 'doodklap' voor de score van Nederland is echter de score op vertrouwen&veiligheid: een 47e plaats.

Facebook The Economist onderzoek: Trust&Safety
Facebook The Economist onderzoek: Trust&Safety

Landen blijken lager te scoren naarmate hun inwoners met meer gezond verstand naar de informatie op het internet kijken. Op deze 69e plaats (van de 86) in 'geloof in informatie van social media' mag Nederland trots zijn!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in