Beheer

Security

NCSC-medewerkster geschorst na tweet over ISIS

13 augustus 2014
Yasmina Haifi, de ambtenaar die twitterde: "ISIS heeft niets met Islam te maken.. is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'', is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat is vandaag besloten na overleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) nemen "volstrekt afstand'' van de uitlatingen die de betrokken ambtenaar later verwijderde. ,,Realiseer mij de politieke gevoeligheid in relatie tot mijn werk. Dit was nimmer mijn bedoeling'', twitterde ze vandaag nadat ze de gewraakte tweet had verwijderd.

De vrouw werkt bij het Nationaal Cyber Security Center. "Omdat haar uitlatingen rechtstreeks betrekking hebben op het werk van de NCTV vormt dat aanleiding om haar detachering van werkzaamheden bij NCSC/NCTV met onmiddellijke ingang te beëindigen'', zo luidt de toelichting. Er volgt nog een gesprek om te bezien welke maatregelen verder moeten worden genomen.

Maatregelen geëist

In de Tweede Kamer vroegen Joram van Klaveren en Louis Bontes, PVV en CDA al om maatregelen aan ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Van Klaveren en Bontes vinden "dat een persoon die zulke denkbeelden uitdraagt en werkt als projectleider van het Nationaal Cyber Security Center, en dus ook met staatsgeheimen, een gevaar voor de staatsveiligheid kan zijn.'' Het CDA vroeg zich af wat het overheidsbeleid is "met betrekking tot ambtenaren die de terreurorganisatie IS steunen, hun daden bagatelliseren of anderen de schuld geven.''

"Gestoord, ontslaan", aldus PVV-leider Geert Wilders die wilde weten of Opstelten bereid is "deze ambtenaar per direct te ontslaan en ervoor te zorgen dat zij nooit meer in dienst mag worden genomen bij de overheid.''

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.