Beheer

Security
cybercrime

NCSC en AIVD komen met whitepaper over detectie-oplossing

© CC0 Public Domain bykst
1 december 2015
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de AIVD hebben een handreiking online gezet voor information officers en technisch specialisten over hoe een aanval is te detecteren en of de genomen maatregelen afdoende zijn.

Bedrijven gebruiken volgens de twee instanties vaak een keur aan preventieve beveiligingsmaatregelen om hun informatiestromen te beveiligen. De meest voorkomende maatregelen zijn firewalls, antivirus-oplossingen, versleutelde harde schijven en USB-sticks. Het NCSC en de AIVD willen met de handleiding IT-professionals informeren over nut en noodzaak om in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken of er een incident is in een netwerk. Ook bevat de handreiking praktische tools, technieken en tips om detectie-oplossingen te testen. Het document – Handreiking voor implementatie van detectie-oplossingen – is hier te downloaden.

 

Preventie net zo belangrijk

 

Het document gaat in op het monitoren van verkeer en processen om incidenten te detecteren. Het geeft echter geen antwoord op alle beveiligingsproblemen, waarschuwen de twee instanties. “Preventieve maatregelen, zoals het versleutelen van data, het beveiligen van verbindingen en het creëren van bewustzijn over risico’s bij gebruikers zijn net zo belangrijk. Het gebruik van preventieve, samen met detectieve maatregelen zorgt voor een veiligere werksituatie’, aldus de AIVD en het NCSC.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.