Overslaan en naar de inhoud gaan

Navigatiesysteem waarschuwt voor naderend ongeval

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat beveiligen met hun bekende gele pick-ups ongevallen en pechgevallen op de snelwegen. Hun voertuigen worden vaak aangereden. De maatregel moet weggebruikers eerder attenderen op afzettingen, aldus Rijkswaterstaat donderdag. Weginspecteurs plaatsen hun voertuig diagonaal op een rijstrook of de vluchtstrook om een ongeval of pechgeval te beveiligen.
ongeluk auto
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Vervolgens verzenden ze door een druk op een knop via het mobiele telefoonnetwerk locatiegegevens naar het zogenoemde Flister-platform. Dat levert informatie aan navigatiesystemen en verkeers-apps met een abonnement op verkeersinformatie. Ook kan de informatie worden gebruikt door de radio.

Automobilist vooral 's nachts minder alert

Rijkswaterstaat hoopt vooral op winst qua veiligheid tijdens de daluren. Bij een ongeluk of pechgeval 's nachts ontstaat vaak geen file die in de verkeersinformatie terecht komt, en zijn de weggebruikers daardoor minder attent op het obstakel op de weg.

Er doen tien weginspecteurs mee aan het experiment, dat in eerste instantie drie maanden gaat duren. Het wordt gehouden op (delen van) de A1, A6, A27, N50 en A28. Na drie maanden wordt bekeken of het nieuwe systeem daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de veiligheid. Op basis van die evaluatie beslist Rijkswaterstaat of het langer en ook in andere delen van het land wordt ingezet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in