Management

Privacy
Trump

'Naar de VS? Uw wachtwoord, alstublieft!'

VS overwegen om reizigers om wachtwoord social media te vragen.

Donald Trump © CC BY 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
5 april 2017

VS overwegen om reizigers om wachtwoord social media te vragen.

De Amerikaanse regering zou plannen hebben om reizigers uit andere landen voortaan alleen nog maar toe te laten als zij hun wachtwoorden voor sociale media, hun adresboek in hun telefoon en financiële gegevens delen.

Dat hebben bronnen aan de Wall Street Journal laten weten. De maatregel zou worden ingevoerd om terrorisme beter te kunnen bestrijden. Eind vorig jaar paste het Amerikaanse ministerie van Homeland Security de immigratieformulieren al aan, zodat ook de socialmedia-namen van reizigers konden worden gevraagd. Reizigers waren echter niet verplicht dit in te vullen. Begin dit jaar werd het plan gelanceerd om met name reizigers uit moslimlanden om hun socialmediawachtwoord te vragen. Nu wil de Amerikaanse regering nog een stap verder gaan door dit ook in te willen stellen voor reizigers uit tientallen andere landen, waaronder Nederland.
 

Legitieme redenen

"Als er enige twijfel is over de intentie van iemand om naar de VS te komen, dan moeten ze aantonen dat ze voor legitieme redenen komen", aldus een overheidsfunctionaris in de Wall Street Journal. Door social media wachtwoorden af te staan kan er worden gekeken wat mensen in privéberichten melden.

Naast hun wachtwoorden moeten reizigers mogelijk ook hun telefoon afstaan, zodat kan worden gekeken met welke personen iemand communiceert. Tot slot kan er om inzage gevraagd worden in financiële gegevens.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
7
Reacties
Anoniem 08 april 2017 12:07

En wat als je geen sociale media hebt?
En toegang tot mijn bankrekeningen geeft ik zeker niet.

Anoniem 06 april 2017 16:23

Dit lijkt me een Trumpet-verhaal, praktisch al nauwelijks uit te voeren.
Wat willen ze nog meer, mijn financiële pincodes?

In ieder geval zouden ze van mij de schijt mogen krijgen.
Ik ga er nog liever NIET naartoe dan aan deze inbreuk mee te werken.

Anoniem 06 april 2017 08:31

Na Turkije weer een land waar ik niet meer naartoe ga.

Anoniem 06 april 2017 08:31

Na Turkije weer een land waar ik niet meer naartoe ga.

Anoniem 05 april 2017 14:05

Laatste keer dat ik checkte waren al die social media bedrijven gevestigd in de VS. Dus waarom zo omslachtig om iedere gebruiker om zijn gegevens te vragen. De NSA heeft toch al toegang? Nationaliseren dat Facebook en LinkedIn (Microsoft) probleem opgelost.

Anoniem 05 april 2017 13:16

Dit lijkt me erg onprettig voor hoge ambtenaren, security researchers, journalisten, politici... niet zozeer voor terroristen, die maken toch fake profielen aan voor ze vertrekken.

Anoniem 05 april 2017 12:09

Social media, je mobiel en je financiele gegevens openstellen: Ik mag hopen, dat het niet zo ver komt en misschien moeten de wereld de US dan als bestemming boycotten

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.