Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 23 jaar nieuwe directeur voor Global Knowledge Benelux

Piet Hompus vertrekt op 1 oktober als directeur Benelux bij Global Knowledge. Hij draagt na 23 jaar het stokje over aan René Lap, die zijn loopbaan begon bij de IT-opleider uit Nieuwegein en er in 2006 terugkeerde in diverse salesfuncties, waarvan Sales Director Benelux de meest recente is.
Rene Lap en Piet Hompus

“Ik ben blij dat ik word opgevolgd door een goede collega en dat er geen vreemde is binnengehaald”, vertelt Hompus lachend op het hoofdkantoor in Nieuwegein. “René is de beste kandidaat om mij op te volgen, want hij kent de markt goed, net als ons bedrijf en de klandizie, die zowel uit studenten als opdrachtgevers bestaat.” Hij noemt zijn opvolger ‘een rasoptimist die altijd kansen ziet’. De afgelopen anderhalf jaar werd achter de schermen hard gewerkt aan de overdracht. “1 Oktober leek ons een mooi moment, omdat dat de start is van een nieuw fiscaal jaar”, vertelt Lap.

Global Knowledge is gevestigd in Cary (VS) en is ontstaan toen het toenmalige Digital in de jaren negentig haar opleidingentak verzelfstandigde. Het is momenteel eigendom van investeringsmaatschappij Rhone Group. Wereldwijd telt het 1500 medewerkers verspreid over 17 landen. In Nederland staan er 90 mensen op de loonlijst, waarvan zo’n 20 docenten. Daarnaast heeft het zo’n 40 docenten op zzp-basis voor zich werken.

Hompus (61) is van origine autotechneut. Omdat er weinig werk te vinden was toen hij klaar was met zijn opleiding kwam hij in de Haven van Rotterdam terecht waar hij het wagenpark van ECT beheerde. Daarna besloot hij Informatica te gaan studeren en belandde hij bij Digital op de Learning Services afdeling. Zo’n 23 jaar geleden werd die afdeling verzelfstandigd en zo ontstond Global Knowledge. In 2006 nam Global Knowledge concurrent Azlan Training over. “Dat we dat in goede banen heb weten te leiden en ons hebben kunnen ontwikkelen tot marktleider, daar ben ik het meest trots op. Sindsdien is het eigenlijk een succesverhaal.” Daarnaast is Hompus secretaris van de branchevereniging Nederland ICT/Leerplatform (de voortzetting van de VOI, de Vereniging van Opleidingsinstituten voor ICT). Hij is getrouwd en heeft 2 dochters van 26 en 21.

Zijn opvolger René Lap (40) begon zijn loopbaan direct na zijn vwo, omdat hij ‘meer iemand van de praktijk was’. “Ik wilde liefst direct de IT in en zag meteen doorstuderen op dat moment niet zitten en besloot een tussenjaar te nemen. En je raadt het al… dat werden er 20”, lacht hij. Hij begon als jongste bediende op de customer service desk, stapte over naar de sales, zowel in de binnen- als buitendienst. “Na vijf jaar vond ik het een goed idee voor mijn eigen ontwikkeling om eens buiten de deur te kijken. Ik belandde bij een collega-opleider, die inmiddels niet meer bestaat en waar ik het maar een half jaartje volhield. Daarna begon ik met twee vrienden een IT-bedrijfje, waarna ik in dienst trad bij Ingram Micro. In 2006 belde Piet of ik terug wilde komen in het salesteam van Global Knowledge. Omdat ik meer wilde dan accountmanager zijn, stroomde ik al snel door naar salesmanager en in 2014 werd ik Commercieel Directeur, eerst alleen van Nederland, later van de hele Benelux.” Hij woont samen en heeft twee kinderen – een dochter van 9 en een zoon van 6.

Hompus blijft nog 1,5 jaar actief binnen Global Knowledge, maar dan in Europa. Hij gaat de slimme dingen die de organisatie in Nederland heeft doorgevoerd in de afgelopen tien jaar als ‘best practices’ uitrollen in andere landen waar dat nog niet is gebeurd. “Je kunt hierbij denken aan ons managementrapportagesysteem met daaraan gekoppeld de compensatie. Wij zijn in Nederland heel sterk in het neerzetten van doelstellingen en hoe we dat meten en controleren en hoe we mensen kunnen motiveren. Wij hebben een variabele component in het salaris. Als je ieder jaar je targets kunt halen, geeft dat spirit voor het volgende jaar. Dus dat is waar in veel andere Europese landen jaloers naar wordt gekeken.” Hompus gaat dat helpen uitrollen in andere landen. Daarnaast is hem gevraagd de skillsmatrix in Europa boven water te halen. “Wij weten hier in Nederland heel goed wat de vaardigheden zijn van onze docenten en van de zzp’ers die voor ons voor de klas staan. En we koppelen dat aan beschikbaarheid, kwaliteit en prijs. Dat moet nu voor heel Europa gaan gebeuren.” Wat hij over 1,5 jaar gaat doen, als zijn Europese klus voor Global Knowledge erop zit, weet hij nog niet. “Ik ben in ieder geval geen type om achter de geraniums te gaan zitten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in