Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 2 jaar weer Galileo-satelliet de lucht in

Europa is vandaag verder gegaan met zijn grootste ruimtevaartproject. Vanuit Frans-Guyana werden twee nieuwe satellieten voor het eigen navigatienetwerk Galileo gelanceerd. De laatste sondes daarvoor waren in 2012 de ruimte ingegaan.
Twee Galileo satellieten voor lancering
© ESA
ESA

De komende jaren brengt Europa in totaal 30 satellieten in een baan rond de aarde. Die gaan op een hoogte van 23.222 kilometer draaien. De eerste vier werden in 2011 en 2012 gelanceerd. Nu volgden satellieten vijf en zes, waarvoor Nederland onder meer de zonnepanelen heeft gemaakt.

De satellieten krijgen de namen van Europese kinderen. De sondes van vrijdag heten Doresa, naar een Duits meisje, en Milena (Estland). De Nederlandse sonde heet Tijmen, naar een jongen uit het Gelderse dorp Winssen. Het is nog niet bekend wanneer die wordt gelanceerd.

Alternatief voor GPS

Galileo moet een alternatief worden voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. Galileo helpt straks niet alleen auto’s en schepen om van A naar B te komen. Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen landen dankzij Galileo.

Te duur, volgens critici

Op het project is echter veel kritiek. Het kost ruim 4 miljard euro om alle satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in