Overslaan en naar de inhoud gaan

Musk: Ik bewijs dat zelfsturende auto veiliger is

Alle auto's die Tesla vanaf nu produceert, hebben alle hardware aan boord om volledig zelfstandig hun weg te kunnen vinden.
Tesla sensors
© Tesla
Tesla

Tesla CEO Elon Musk wil bewijzen dat dergelijke autonoom rijdende auto's veiliger rijden dan menselijke bestuurders. Daarom staat de automatische besturing voortdurend in 'schaduw modus', om de handelingen van computer en mens te kunnen vergelijken.

Supercomputer in een auto

Alle nieuwe Tesla's zijn vanaf nu voorzien van camera's die een 360 graden beeld rond de auto kunnen geven tot een afstand van 250 meter. Ook zitten er 12 ultrasone sensoren in die zowel harde als zachte obstakels kunnen detecteren en zijn de auto's voorzien van een radar die ook in sterke mist, bij regen of stofstorm zicht houden op wat zich voor de auto bevindt. Het nieuwe Tesla Neural Net dat beslissingen maakt, draait nu op een Nvidia Titan GPU-gebaseerd systeem. "Het is in feite een supercomputer in een auto", lichtte Musk toe in een conference call.

Overigens is het niet zo dat wanneer een willekeurige nieuwe Tesla uit de showroom rijdt, deze gelijk geschikt is om autonoom te rijden. Volgens Musk moeten er eerst nog miljoenen kilometers worden gereden in de échte wereld' om de systemen te kalibreren. Het is zelfs zo dat de nieuwe Tesla's minder zelfrijdende eigenschappen kunnen gebruiken dan de exemplaren die nu al op de weg rijden. Zo kunnen zij geen gebruik maken van bijvoorbeeld het systeem dat de auto binnen de rijbaan houdt, de noodstop of active cruise control. Deze eigenschappen komen met een software-update maar niet voordat ze opnieuw zeer grondig zijn getest.

Musk wil een versnelling bewerkstelligen in de acceptatie van autonoom rijdende auto's onder meer door eind 2017 een demonstratierit te maken met een volledig zelfrijdende Tesla van Los Angeles naar New York.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in