Innovatie & Strategie

Branche
Mapper wafer

Morgen veiling Mapper Lithography-goederen

Vandaag is de eerste kijkdag voor drie online-veilingen van goederen van het failliete Mapper Lithography in Delft.

Mapper Lithography © Mapper Lithography
11 maart 2019

Vandaag is de eerste kijkdag voor drie online-veilingen van goederen van het failliete Mapper Lithography in Delft.

Het innovatieve Delftse bedrijf Mapper Lithography is ten onder gegaan en terwijl de technologie naar een andere Nederlandse chipproductiefirma gaat, gaan de goederen van de Delftse onderneming nu onder de hamer. Technologiekoper ASML neemt namelijk alleen de activiteiten over, maar niet kostbare lithografie-machines, laboratoriumapparaatuur, en andere goederen uit de cleanroom. Vandaag is een kijkdag gepland, voor de eerste van drie online-veilingen.

Het in 2000 opgerichte Mapper Lithography ontwikkelde en produceerde machines voor de productie van chipplakken (wafers). Deze chipfabricage op nanometerniveau gebeurde dan door met elektronenstralen de miniscule schakelingen direct op het materiaal te etsen. Dit in tegenstelling tot huidige, gangbare technieken waarbij chipproductiemachines werken met een masker waarop dan de blauwdruk van de te produceren chip is aangebracht. De aanpak van Mapper was veelbelovend, maar het Delftse bedrijf is in problemen gekomen door een uitblijvende betaling.

'Niet vaak op de markt'

"Een groot deel van de goederen die op deze veilingen aangeboden worden, zijn erg bijzonder", stelt veilingmeester Teun van Leeuwen in het persbericht van Troostwijk Auctions. "Met name de zaken onder de categorie ‘Printplaat (PCB) Industrie’, komen niet vaak op de markt." Het gaat hierbij om gespecialiseerde apparatuur zoals acuacaperixen,  clamping process test-setups, cooling units, stalen kasten, en een roestvrijstalen vacuümtank.

"Daarnaast veilen we ook veel gangbare zaken zoals laboratorium apparatuur, palletwagens, gereedschap, camera’s en kantoorinventaris. De goederen zijn veelal gebruikt in een cleanroom-omgeving waardoor ze er allemaal nog als nieuw uit zien. Kopen op deze veilingen is daarom een perfecte investering voor nieuwe gebruikers uit binnen- en buitenland", prijst Van Leeuwen de veiling aan.

Drie veilingen

Deze verkoop van Mappers materiaal wordt in drie 'etappes' gedaan. De eerste van de drie online-veilingen sluit morgen al, met vandaag een kijkdag voor alle veilingitems. De tweede veiling sluit op 19 maart en de derde op 27 maart. Voor die andere twee veilingen zijn ook kijkdagen gepland. Meer informatie is te vinden op de site van Troostwijk Auctions.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.