Beheer

Storage
Tectrade flash-opslag

Moore’s law regeert, 
nu ook voor storage

De zwaardere eisen aan opslag maken flashgebaseerde systemen steeds gewilder.

1 maart 2016

 

Flashgeheugen (SSD) zit al standaard in veel consumentenapparatuur. Er is geen smartphone of fotocamera die een andere manier van opslag gebruikt. Ook bij pc’s heeft flash al een flinke voet tussen de deur. Ultrabooks hebben voor het bewaren van data uitsluitend een solid state disk met inmiddels een forse omvang: een capaciteit van 512 GB is geen uitzondering. Zelfs in de desktop heeft flash zijn entree gemaakt, vaak om met zijn snelle respons het besturingssysteem en een aantal veeleisende programma’s een opkikker te geven. In het datacentrum is flash echter nog geen gemeengoed. Maar daar komt verandering in.

 

Flash is de toekomst. Het is het antwoord van de industrie op de eisen die nieuwe ‘agile’ bedrijfsmodellen, Big Data analytics en de tsunami aan data uit het Internet of Things aan opslag stellen. “Wij geloven dat flash op korte termijn de disk volledig vervangt voor taken die hoge prestaties vereisen”, verklaart Matt Kixmoeller het fundament van zijn bedrijf. Kixmoeller is vicepresident Products & Marketing van marktuitdager Pure Storage. “Storage was de laatste flessenhals in het datacentrum. Wij geloven – met de ontwikkelingen die flash doormaakt – dat de flash-technologie op termijn de harde schijf helemaal vervangt. Dat kan vijf jaar of tien jaar duren, misschien vijftien, maar uiteindelijk gebeurt dat. Onderdeel van ons werk is dat proces sneller te laten verlopen.”

Niemand betwist dat flash nog altijd een kostbare technologie is in vergelijking met de draaiende harde schijven en bezwaren kent in de levensduur. De kosten per gigabyte zijn belangrijk voor IT-afdelingen waar budgetten onder druk staan en de omvang van de bedrijfsdata sterk toenemen. Het prijsverschil tussen flash- en HDD-opslag bedroeg vijf jaar geleden nog meer dan een factor 10, maar door de inzet van nieuwe technologieën is dat verschil aanzienlijk minder groot geworden. Toch is flash nog altijd een factor 1,5 tot 2 duurder dan de kosten per gigabyte op een harde schijf.

Maar er zijn omstandigheden waarin de weegschaal duidelijk uitslaat ten gunste van flash, bijvoorbeeld wanneer ook gekeken wordt naar ruimte in het datacentrum, koeling, energieverbruik en wanneer de snelle respons extra winst mogelijk maakt in bedrijfsprocessen. Veel bedrijven beginnen vaak met de aanschaf van een all-flash systeem met prestatieverbetering als doel. Dan komen ze er achter dat de technologie ook een andere inrichting van bedrijfsprocessen mogelijk maakt. “Als een bedrijf nu met Oracle ontwikkelt, heeft doorgaans elke ontwikkelaar zijn eigen kopie van Oracle”, zegt Chris Rattcliff, senior vicepresident Marketing Core Technologies EMC. “Maar Oracle is enorm groot en kostbaar. De manier waarop we snapshots en datareductie-eigenschappen hebben ingebouwd in ons systeem, maakt het mogelijk dat elke engineer een eigen kopie heeft waar we alleen de verschillen opslaan. We hebben klanten die een all-flash array als een massive developer platform hebben ingericht en wel vijftig ontwikkelaars ieder met hun eigen versie gebruik laten maken van een enkele kopie van het databaseplatform.”

 

Storage is blok aan het been

De tendens richting flash in grote opslagsystemen is ingezet door een reeks startersbedrijven, zo’n vijf jaar geleden. De belangrijkste nog zelfstandige voorbeelden onder hen zijn Nimble Storage en Pure Storage. Zij richten zich op organisaties waarbij de bedrijfsprocessen voornamelijk afhankelijk zijn van snelle online proces-transacties (OLPT). Voor deze processen is het ophalen en wegschrijven van gegevens de flessenhals bij uitstek. Elke versnelling daarin, vertaalt zich in pure winst.

De leidende partijen in Gartners Magic Quadrant voor storage – EMC, HP, IBM en HDS – zagen dat ze bij deze aantrekkelijke klanten terrein moesten prijsgeven en startten hun eigen ontwikkeling, met meer of minder succes.

EMC kocht zich een ingang in deze markt met de overname van het Israelische startersbedrijf XtremIO in 2012 en ontwikkelde de all-flash technologie in eigen huis verder. Begin mei tijdens het EMC World 2015 congres, onthulde het bedrijf de nieuwste versie van XtremIO’s (4.0) software- en hardwarecombinatie. Deze biedt 320 TB all-flash in een kast en 2 M IOPs, die aan elkaar zijn te koppelen tot een opslagsysteem met multipetabyte-capaciteit. IBM nam Texas Memory Systems over en HP ontwikkelde eigen all-flash configuraties. Uit benchmarkstudies van The Storage Performance Council komt de vorig jaar geïntroduceerde VSP G1000 van HDS in een all-flash configuratie als best presterend uit de bus. Alle storageleveranciers betrekken hun flash-chips van massaproducenten als Samsung, Toshiba, Micron en Hynix.

Zo tekent zich een wedloop af waarbij de gevestigde partijen en de marktuitdagers elkaar aftroeven met de beste architectuur en prestaties. Kixmoeller: “Er was nooit een slechtere tijd om in legacy storage verwikkeld te zijn.” Zo slim en efficiënt mogelijk de omvang van de data reduceren (deduplicatie en compressie) en de fase van de opslag waarin dat gebeurt, zijn belangrijke factoren in de concurrentiestrijd tussen de verschillende marktpartijen. “De waarde zit in toenemende mate in de software, niet meer in de infrastructuur”, zegt Peter Sjoberg, CTO Cloud, Content en Mobility Solutions bij HDS.

 

Harde schijf geeft niet op

Deze all-flash high-end systemen blijven echter kostbaar en alleen economisch te verantwoorden in marktsegmenten waar winst in processnelheid zichzelf direct terugbetaalt. Voor het doorsnee datacentrum blijft de draaiende harde schijf voorlopig het medium bij uitstek voor het bewaren van data die niet frequent in processen nodig is, daarbij aangevuld met flash voor de data die actief wordt gebruikt. Hoe deze hybride oplossing is ingericht, is overigens ook geenszins een uitgemaakte zaak. Naast de marktuitdagers die zich op all-flash hebben gestort, zijn er ook nieuwkomers die klanten de keuze willen geven, zonder in te boeten op prestaties.

Tegile Systems bijvoorbeeld, een relatieve nieuwkomer, heeft de strategieën van de gevestigde partijen en jonge bedrijven als Pure en Nimble naast elkaar gelegd en een nieuwe architectuur bedacht waarin de klanten zelf bepalen welk deel van het hybride systeem uit flash of uit harde schijven bestaat. Het bedrijf heeft het klassieke ‘3-traps tiering’-model overboord gezet en ziet in het cache-mechanisme de toekomst. Alle data worden steeds in een supersnel flash-cache geschreven en gelezen en indien nodig later naar kwalitatief minder – en dus goedkoper – flashgeheugen of harde schijven weggeschreven.

‘Cloud is commoditization storage’

De vraag is hoe lang organisaties nog hun data in eigen datacentra opslaan. Cloud krijgt in de opslag in toenemende mate een rol van betekenis. Zeker voor data die niet heel snel beschikbaar hoeven te zijn, is ‘koude’ opslag in de cloud een voordelig alternatief. De prijzenslag in cloudopslag heeft er toe geleid dat de kosten per megabyte het nulpunt naderen. Aan opslag in de cloud blijven echter een paar haken en ogen zitten. Zo leggen wettelijke regelingen beperkingen op, bijvoorbeeld dat sommige gegevens niet buiten de landsgrenzen mogen worden opgeslagen. Ook is er huiver over wat er met bedrijfsdata gebeurt wanneer een cloudprovider failliet gaat of ernstige problemen ondervindt.

HDS profileert zich daarom tevens in een nieuwe rol als cloud-makelaar (broker). Het onlangs geïntroduceerde Hitachi Content Platform (HCP) Anywhere kan gegevens verspreiden over verschillende interne en externe, private en public cloudaanbieders terwijl het voor de eindgebruiker lijkt of er van een enkel opslagplatform gebruik gemaakt wordt. Bij storingen bij een van de aanbieders, regelt HCP de herverdeling van data automatisch zodat eindgebruikers er niets van merken. “Wij zien de cloud als de ‘commoditization’ van storage”, zegt Sjoberg van HDS. “Over een paar jaar hoor je niet langer meer de vraag ‘Wat is je cloudstrategie?’ Dan gaat het om ‘Wat is je datastrategie?’ Wij leveren een controle-eenheid voor plaatsing binnen de bedrijfsmuren en het softwareplatform daarin stuurt de data naar de cloudprovider van je keuze. Via dat HPC Anywhere-beheerplatform houdt de eigenaar van de data volledige controle over de gegevens.”

De hybride cloud (een combinatie van private en public cloud) blijft volgens veel aanbieders nog voor jaren de gangbare oplossing voor reken- en opslagtaken voor de meeste organisaties. Rattcliff van EMC: “Een van de redenen waarom klanten bij ons een XtremIO-product kopen, is omdat ze submillisecond respons wil hebben. Je kunt nu geen submillisecond respons krijgen met de cloud. Waarmee niet is gezegd dat dat nooit zal veranderen.”

 

Big Data

Flash speelt een grote rol bij de verdere versnelling van de toegang tot data die nodig zijn voor real time Big Data-analyse en andere agile processen. De komende jaren worden nieuwe SSD-technologieën marktrijp, zoals SSD gebaseerd op DRAM-technologie of op multicell-flasharchitecturen. Die bieden de storageproducenten mogelijkheden om in het datacentrum veelgebruikte data nog dichter bij de verwerking op te slaan en zo de latency verder terug te dringen op een economisch verantwoorde manier. Kixmoeller van Pure Storage: “Het is belangrijk je te realiseren dat met flash de opslag nu ook tot halfgeleidertechnologie behoort. Storage was tot voor kort het laatste mechanische onderdeel van het datacentrum. Dat bestaat verder uit servers en netwerken waarbij de belangrijkste innovatie plaatsvindt op het niveau van de cpu, allemaal halfgeleidertechnologie. Wij grapten wel eens dat de innovatie bij de gevestigde storageaanbieders zich eerder hield aan Newtons law dan aan Moore's Law. Daar is nu met flash fundamenteel verandering in gekomen.”

Dit artikel verscheen eerder in AutomatiseringGids nr. 11 2015.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!