Overslaan en naar de inhoud gaan

Monsterboard: IT-loon niet gestegen in 2012

Bijna de helft (46%) staat in 2013 open voor een nieuwe baan. Ruim twee derde (69%) denkt in 2013 promotie te maken. “In 2012 zie je een toename van onzekerheid binnen de IT sector: er worden meer meldingen gemaakt van gedwongen ontslagen en fusies dan in 2011 en minder over trainingsmogelijkheden”, licht Paulien Osse toe, oprichter van de stichting Loonwijzer. “IT’ers zijn ook minder positief over hun leidinggevenden.”
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Rikke Wivel, Senior Marketing Director Monster Worldwide vult aan: “IT-werkgevers moeten meer doen om hun talent tevreden te houden. Het is zorgelijk om te zien dat werknemers minder tevreden zijn over verschillende aspecten van hun baan vergeleken met het jaar ervoor. Wij adviseren werkgevers om dit niet te licht op te vatten omdat loyale werknemers zeer gewild zijn, zowel in de huidige markt als wanneer de markt weer aantrekt.”

Mannelijke IT’ers verdienen meer dan vrouwen

Het gemiddeld bruto uurloon van IT’ers kwam in 2012 uit op 17,60 euro en bleef gelijk ten opzichte van 2011. Gekeken naar drie onderzochte beroepsgroepen verdienen mannen nog steeds meer dan vrouwen. Het verschil in bruto uurloon is het grootst bij uitvoerend personeel. Mannen in deze functies verdienden 9 procent meer dan vrouwen. Vrouwelijke professionals verdienden 8 procent minder dan mannen maar vrouwen in administratieve functies kregen juist 2 procent meer loon dan mannen. Op dit vlak scoort de IT sector redelijk. De verschillen in loon tussen man en vrouw zijn niet zo groot als in andere onderzochte sectoren als de financiële sector of de productiesector.

Prestatiebonus populair

18 procent van de medewerkers in de IT sector ontving in 2012 een prestatiebonus. De IT sector scoort hiermee vergeleken met andere sectoren het hoogst, gevolgd door de financiële sector (17%). Daarnaast ontving 8 procent van de IT’ers in 2012 een eindejaarsbonus, 8 procent deelde mee in de winst en 5 procent ontving een 13e maand.

Werknemerstevredenheid

Naast tevredenheid met hun baan (65%), zijn IT’ers te spreken over de werkomgeving (67%) en de baanzekerheid (79%). Over het soort contract (45%) waren werknemers minder te spreken en ook de tevredenheid over het loonbeleid was met 42 procent aan de lage kant. 34 procent was tevreden met hun loon.

Verwachtingen voor 2013

59 procent van de IT’ers verwacht in 2013 loonsverhoging te krijgen en 69 procent denkt in het komende jaar promotie te maken. 11 procent ziet de toekomst somberder in en voorspelt ontslag. Bijna de helft (46%) van de respondenten staat in 2013 open voor een nieuwe baan.

“Waar relatief veel IT’ers in 2011 aangaven open te staan voor een nieuwe baan, is dit percentage verder toegenomen van 41 procent in 2011 naar 46 procent in 2012″, aldus Rikke Wivel. “Op onze site zagen wij meer mensen zoeken naar een baan in 2012 en we zien dat deze trend doorzet in 2013.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in