Overslaan en naar de inhoud gaan

MobielSchadeMelden-app uit de lucht door datalek

De MobielSchademelden-app die het Verbond van Verzekeraars, politie en verkeerskundig ICT-bureau VIA vorig jaar lanceerden is deze week uit de lucht gehaald. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.
ongeluk auto
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De app blijkt namelijk een datalek te hebben. Een ethisch hacker ontdekte het lek maandag en meldde dit bij het Verbond. De stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) en het verbond hebben het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en doen momenteel onderzoek naar de risico’s ervan. Klanten worden geïnformeerd als daar aanleiding toe is.

Klanten die een schade meldden via de app, kregen een mail met een link naar de melding. Deze links waren te vinden op Google. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het lek daadwerkelijk gebruikt is. “Maandag is het lek bij ons gemeld en we hebben daarna meteen gehandeld door de app uit de lucht te halen. We nemen dit uiterst serieus en zijn bezig met een onderzoek naar de beveiliging en de mogelijke risico’s van deze app”, aldus Oscar van Elferen, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

Veel privacygevoelige data

Er zijn geen aanwijzingen dat het lek daadwerkelijk gebruikt is. Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS) is de beheerder van de app die de tool in opdracht van het Verbond uitvoert. De app is voorlopig uit de lucht gehaald, waardoor het niet meer mogelijk is om op deze manier toegang te krijgen tot de schademeldingen.

De app vult veel gegevens automatisch in. Ook hoeven er geen tekeningen meer gemaakt te worden - foto’s volstaan. Daarnaast is het mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren. Zo kunnen nu ook fietsers en voetgangers schade melden en kan er melding worden gemaakt van gewonden (letselschade). “Bij het invullen van het formulier worden gegevens over het ongeval, de schade en de gegevens van de verzekerde opgevraagd. We hebben het daarnaast over persoonsgegevens en het kentekennummer. Veel privacygevoelige informatie, vandaar dat we snel hebben gehandeld,”, aldus de woordvoerder.

Wie het lek gaat onderzoeken, en op welke termijn daar meer informatie over beschikbaar is, is nog niet duidelijk. “We gaan nu op zoek naar de juiste partij die dat kan onderzoeken.” Er zijn volgens de woordvoerder geen andere apps of tools betrokken bij dit datalek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in