Loopbaan

Carriere

‘Misleidend beeld baankansen IT’ers funest’

1 februari 2012

Volgens de samenstellers van de Keuzegids zijn de arbeidsmarktperspectieven voor mbo-IT’ers de komende jaren ongunstig. “Er komen nu al veel jongeren met een IT-diploma op de arbeidsmarkt, terwijl er van de jonge beroepsbevolking nog weinig met pensioen gaan. Gevolg is dat veel mbo’ers doorstromen naar hbo Informatica, maar ook daar zijn de perspectieven matig.”

Zij baseren zich hierbij op gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Die cijfers liggen onder vuur [zie ook ‘Tekort of geen tekort? That’s the question!"]. Kenniscentrum ECABO benadrukt dat de cijfers over vraag en aanbod in het mbo kloppen, maar dat ze verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden. “De Keuzegids schetst het beeld dat er voor álle mbo-IT-opleidingen een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is niet correct en zorgwekkend. De verschillen per opleiding zijn enorm”, stelt Karien Brinkman van ECABO.

Kansen op niveau 4

Volgens ECABO is het perspectief in Nederland inderdaad ongunstig voor gediplomeerden van mbo-IT-opleidingen op niveau 2 en niveau 3 (Medewerker IT en Medewerker beheer IT). “Maar voor de mbo-IT-opleidingen op niveau 4 (IT-beheerder, Applicatieontwikkelaar en Netwerkbeheerder) zijn de perspectieven juist gunstig, met een uitzondering voor de opleiding particulier digitaal onderzoeker.” Volgens ECABO is het misleidende beeld over baankansen funest voor het bedrijfsleven. “Het bedrijfsleven heeft straks veel behoefte aan goed opgeleide IT-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. Wij willen dat het bedrijfsleven de keuze heeft en niet gedwongen wordt om duurdere hbo’ers in te zetten op mbo-beroepen.”

Het kenniscentrum wil jongeren er juist bewust van maken dat een toekomst in de IT niet alleen is weggelegd voor informaticastudenten maar ook voor creatieve studenten en technici omdat IT zich steeds meer verweeft met andere disciplines. Dat is ook de reden dat kenniscentrum ECABO met de partners van het zogenoemde Markies Overleg (met onder meer CIO Platform, ICT~Office, HBO-I Stichting en de Informatica Kamer) jongeren wil overtuigen van de kansen op de IT-arbeidsmarkt.

Overigens maakte ECABO vorige week bekend dat het aantal leerlingen op mbo-IT-opleidingen licht is gedaald ten opzichte van vorig schooljaar. Met name bij de opleidingen op het laagste niveau hadden zich aanzienlijk minder leerlingen ingeschreven.

In de Keuzegids mbo 2012 staat verder dat de gemiddelde werkweek van mbo-IT’ers 37 uur bedraagt, het gemiddelde bruto uurloon 10,30 euro is en dat veel afgestudeerden niet tevreden zijn over de aansluiting van opleiding en werk.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!