Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie van Defensie loopt achter met open data

Het Nederlandse ministerie van Defensie deelt minder open data dan de defensieministeries in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Open State Foundation.
Open data
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd in het kader van een masterscriptie, geven voor Open State Foundation ‘een teleurstellend beeld’, zo schrijft de organisatie op haar website.

Een van de conclusies is dat het Nederlandse Ministerie van Defensie nauwelijks in machine-leesbaar formaat publiceert. Ook is het minder transparant op het gebied van inkoopdata. Volgens Open State Foundation blinkt het Verenigd Koninkrijk uit met open data in verschillende beleidsdomeinen. In de Verenigde Staten is een meer wisselvallig beeld te zien.

Corruptie-gevoelige sector

Open State Foundation noemt het van belang dat het ministerie open data deelt, juist omdat dit één van de meest corruptie-gevoelige sectoren is. Een belangrijke manier om controleerbaar te zijn, is het delen van open data.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat ministeries van Defensie meer data delen in ministerie-brede beleidscategorieën. Het gaat daarbij om informatie die ook bij andere ministeries worden gedeeld. Het Nederlandse ministerie van Defensie deelt alleen data over met welke organisaties contracten zijn afgesloten, zonder specifieke bedragen te delen. Ook is de open-format begroting data in Nederland niet up-to-date. Dit is in de andere twee landen wel het geval.

Eerder onderzoek

Open data worden op grote schaal gebruikt en door heel diverse groepen, zo bleek onlangs uit een onderzoeksrapport dat de Technische Universiteit Delft vorig jaar in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) publiceerde. met name overheden, universiteiten en hogescholen, het bank- en verzekeringswezen maken er gebruik van en publiceren open data.

Waar er aanvankelijk vooral organisaties in de geo-sector gebruik van maken, is er volgens onderzoekers nu al een veel breder hergebruik van de data. De aandacht voor datagedreven ondernemen speelt daarbij een belangrijke rol. Ook  techreuzen houden de ontwikkeling in de gaten: Google introduceerde in januari officieel Dataset Search, een zoekmachine speciaal gericht op het vinden van verzamelingen van open data.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in