Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie onderzoekt antispionagestappen voor High Tech Campus

Terwijl demissionair minister Stef Blok geen problemen ziet in de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven (HTCE) aan Singapore, zet zijn ministerie wel stappen om eventueel de beveiliging aan te scherpen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzoekt of het nodig is om extra maatregelen te treffen tegen bedrijfsspionage op de innovatiehub.
Stef Blok
© Shutterstock
Shutterstock

Het gaat om het beschermen van technologische innovatie bij de 235 grotere en kleinere hightechbedrijven op de campus. Dit omvat Nederlandse bedrijven als ASML en Philips, maar ook vestigingen van buitenlandse bedrijven als Intel, IBM en Huawei. Op de HTCE doen bedrijven onderzoek naar zaken als kunstmatige intelligentie en communicatietechnologie. Het vastgoed van de campus, plus het beheer daarvan, is nu net verkocht aan een staatsbedrijf van de Aziatische stad- en eilandstaat Singapore.

'Niet blokkeren of terugdraaien'

Aanvankelijk leek het vastgoed van de Eindhovense locatie te worden verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management. Het blijkt echter dat die slechts een beheerder is, van een fonds dat nu de daadwerkelijke eigenaar wordt van de High Tech Campus. Dit betreft dus alleen het vastgoed en bijbehorend beheer, hoewel dat dus ook de gebouwen en toegang daartoe omvat.

Demissionair EZK-minister Blok schrijft in antwoord op Kamervragen dat de overheid geen problemen ziet in deze verkoop. Blokkeren of terugdraaien van de deal is niet aan de orde, mede omdat er geen sprake is van risico's voor de nationale veiligheid. De regering heeft gekeken naar mogelijke nadelen van de HTCE-verkoop voor Nederland.

Verder is volgens Blok het wetsvoorstel 'veiligheidstoets investeringen fusies en overnames' niet van toepassing. Er is, zo legt de demissionaire bewindsman uit, geen sprake van een vitaal proces of vitale onderneming "die rechtstreeks betrokken is bij de exploitatie en ontwikkeling van sensitieve technologie". Dit slaat op technologie die van essentieel belang is voor defensie, of voor inlichtingendiensten of voor opsporingswerk.

Digitale of fysieke toegang

Toch weet het FD nu te melden dat EZK onderzoek instelt naar de eventuele noodzaak voor extra maatregelen om bedrijfsspionage tegen te gaan op de High Tech Campus. Dit zou dan wel degelijk om redenen van nationale veiligheid worden gedaan. Een woordvoerder van het ministerie laat aan het FD weten dat het bijvoorbeeld gaat om het beter reguleren van digitale of fysieke toegang tot ruimtes waar met sensitieve technologie wordt gewerkt.

Update:

Het Nederlandse PR-bureau van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management laat aan AG Connect weten dat de (demissionaire) minister in de Kamerbrief niet spreekt van 'bedrijfsspionage'. "Het enige dat de minister zegt dat hij gaat onderzoeken of extra veiligheidseisen nodig zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in