Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister: ‘kritiek op cyberleger ongefundeerd’

Minister Bijleveld-Schouten noemt de kritiek op het Defensie Cyber Commando (DCC) '"ongefundeerd". Volgens de minister is het veel te voorbarig om op voorhand te stellen dat het DCC per definitie niet in staat is om hoogwaardige doelen aan te grijpen.
© Ministerie van Defensie
Ministerie van Defensie

De minister reageerde hiermee op een tiental kritische Kamervragen die werden gesteld door CDA-Kamerlid Bruins-Slot, die zich baseerde op een artikel van het NRC. In dit artikel werd de vloer aangeveegd met de zichtbaarheid, capaciteiten en slagkracht van het Defensie Cyber Commando. In haar antwoorden pareerde de minister deze kritiek en noemde zij deze "ongefundeerd". 

Tien vragen, tien ontkenningen

De tien kritische Kamervragen gingen onder andere over het personeelstekort en de bijbehorende maatregelen van de minister. De eenheid zou volgens de plannen uit 200 man moeten bestaan, maar heeft volgens het NRC-artikel slechts een omvang van tussen de 80 en 100 man. Ook werd er opheldering gevraagd over de beweringen dat het 'cyberleger' niet weet hoeveel het mag, over gesuggereerde financiële tekorten, en of de eenheid de websites en social media-accounts van terreurorganisaties zoals ISIS mag blokkeren en verwijderen.

De minister beantwoordde iedere vraag met een ontkenning. Zo zou er geen doelstelling zijn om 200 man personeel onder de vlag van het DCC te hebben. Verder wordt een aanzienlijk deel van de 20 miljoen investering voor cybersecurity bij Defensie geïnvesteerd in personeelswerving voor het DCC. 

'Varieert per missie'

Ook is er volgens de minister geen onduidelijkheid over de inzet van het DCC, "waarvoor een politiek besluit tot inzet nodig is, waarbij een mandaat en ‘rules of engagement’ worden vastgesteld". De minister vindt de bruikbaarheid van het DCC volledig afhankelijk van de context waarin de krijgsmacht wordt ingezet en pareert de kritiek. "Om op voorhand te stellen dat het DCC per definitie niet in staat is hoogwaardige doelen aan te grijpen, is ongefundeerd."

Het is volgens de minister niet in het algemeen te zeggen hoever het mandaat van het DCC reikt, omdat dit per missie varieert. "Het mandaat voor de inzet van digitale middelen door de krijgsmacht wordt per militaire missie of operatie vastgesteld."

De 'cybersoldaten' van het DCC worden volgens de minister "met enige regelmaat" gedetacheerd, met name bij de militaire inlichtingendienst (MIVD). Volgens de minister heeft dit "een defensiebrede versterking van de cybervaardigheden" als positief gevolg. 

Defensie Cyber Commando

Het Defensie Cyber Commando werd in september 2014 opgericht met een drieledig doel om digitale systemen te verdedigen, inlichten in de winnen en zelf digitale systemen aan te kunnen vallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in