Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder ICT'ers met WW-uitkering vinden nieuwe baan

Het aantal ICT'ers met een uitkering is iets gedaald, blijkt uit cijfers van het UWV. In november dit jaar hadden 5.276 ICT'ers een WW-uitkering, tegenover 5.509 in oktober. Dat is een daling van 4,2 procent. Toch valt op dat er minder ICT'ers de WW verlaten vanwege werkhervatting dan in 2018.
boardroom
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Van alle ICT'ers die tussen januari en november 2019 uit de WW gingen, hadden 2.431 mensen een nieuwe baan gevonden. Dat is een daling van 13,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen 2.824 ICT'ers uit de WW gingen. Eerder werd al een kwalitatieve mismatch vastgesteld op de arbeidsmarkt. Werkgevers zoeken veelal inhoudelijke kennis, maar sollicitanten hebben die vakkennis niet altijd.

De groep die de WW verliet omdat de maximale duur van de uitkering bereikt was niet veel groter dan de groep die een nieuwe baan vond. In totaal werden 2.888 uitkeringen om die reden beëindigd. Dat kwam vooral voor bij ICT'ers tussen de 27 en vijftig jaar (1.272) en vijftigplussers (1.238).

De grootste groep ICT'ers die de WW wel vanwege werkhervatting kon verlaten, is de groep met een leeftijd tussen de 27 en 50 jaar oud. Van deze groep kreeg 1.602 een nieuwe baan. Dat is een veel grotere groep dan onder de vijftigplussers. Slechts 618 ICT'ers ouder dan vijftig jaar met een WW-uitkering wisten in de eerste elf maanden van 2019 een nieuwe baan te vinden.  

Aantal uitkeringen daalt

Toch is er wel een daling te zien in het aantal WW-uitkeringen onder ICT'ers. In november 2018 hadden nog 5.894 mensen in de ICT-branche een uitkering, tegenover 5.275 nu. Dat is een daling van 10,5 procent. 

De instroom in de WW onder ICT'ers is wel iets hoger geworden dan in 2018. Dit jaar kwamen 412 ICT'ers meer in de WW terecht dan in 2018. Toch is de instroom in de WW-uitkeringen nog altijd lager dan de uitstroom. Tussen januari en november 2019 kwamen er 6.216 ICT'ers met een uitkering bij, terwijl 7.124 mensen de WW weer uitgingen.

De problemen in de ICT-branche zijn relatief klein. Van de in totaal 227.693 lopende WW-uitkeringen, is slechts 2,3 procent voor ICT'ers. “ICT’ers zijn ondervertegenwoordigd in de WW, aangezien de beroepsgroep in de totale werkgelegenheid een groter aandeel inneemt (4,2%)", vertelde een woordvoerder in november al. Er zijn dus relatief weinig ICT'ers die met de WW te maken krijgen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in