Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder files met ICT in de auto

Als het aan de industrie ligt, kunnen automobilisten volgend jaar al beschikken over applicaties op telefoon of navigatiesysteem die snelheidadvies geven bij de nadering van een verkeerslicht of kruising.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Weggebruikers zijn dan weliswaar niet sneller op de plek van hun bestemming, maar de doorstroming verbetert en het grootste resultaat is nog wel het lagere brandstofgebruik en de lagere uitstoot. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de presentatie van de eerste resultaten.

Files worden ín de auto opgelost, is de overtuiging van de initiatiefnemers. Moderne communicatiesystemen in de auto zijn vele keren effectiever en bovendien sneller te realiseren dan nieuw asfalt, zegt programmamanager Bastiaan Krosse van TNO.

App adviseert over meerijden in groene golf

Een proef wees uit dat automobilisten goedkoop en eenvoudig via een FM-frequentie en met een app kunnen worden geadviseerd over de ideale snelheid voor een groene golf. Bedenker Amaryllo wil het systeem in heel Eindhoven gaan aanbieden via de frequentie van de lokale omroep.

Automobilisten die op de A270 tussen Deurne en Eindhoven een adviessnelheid kregen naderden een kruising rustiger, hoefden minder te accelereren en reden dus zuiniger.

Taxichauffeurs bespaarden 5 procent op brandstof

Eindhovense taxichauffeurs die werden uitgedaagd om hun rijgedrag te verbeteren, gebruiktn gemiddeld 5 procent minder brandstof. De informatie die het kastje in hun auto verzamelde over bijvoorbeeld het weer en de staat van het wegdek kan bovendien nuttig zijn voor anderen zoals Rijkswaterstaat, zei projectleider Maurice Geraets van chipmaker NXP.

De vier proeven hebben in totaal 5 miljoen euro gekost. De regio Eindhoven, provincie en de rijksoverheid betaalden 2 miljoen euro. Er komt waarschijnlijk een vervolg. Bureau Goudappel Coffeng dat de proeven nu evalueert, viel onder meer op dat de weggebruiker bereid is om te betalen voor oplossingen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in