Millennium: nog 89 dagen

4 oktober 1999

Overheidsfunctionarissen in India hebben Amerikaanse beschuldigingen over het aanbrengen van 'achterdeurtjes' in software tijdens de uitvoering van millenniumprojecten van de hand gewezen. Een FBI-zegsman had vorige week beweerd dat Indiase bedrijven die opdracht krijgen tot het het millenniumbestendig maken van software in één moeite door geheime code toevoegen. Door deze 'mollen' zou het naderhand mogelijk zijn de beveiliging van deze programmatuur te omzeilen en Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen te bespioneren.

De voorzitter van het Indiase millenniumplatform noemde de Amerikaanse beweringen 'belachelijk' en 'onverantwoordelijk'. Hij kreeg bijval van de voorzitter van de brancheorganisatie Nasscom, die er op wees dat er voor de florerende softwareindustrie van India te veel op het spel staat om zulke vergrijpen te plegen. Bovendien worden millenniumprojecten doorgaans onder supervisie van de opdrachtgever uitgevoerd.

De beschuldiging was geuit door Michael Vatis, hoofd van het National Infrastructure Protection Center (NIPC) van de Amerikaanse regering. Hij gaf geen verdere bijzonderheden. Kort ervoor had een CIA-functionaris soortgelijke uitspraken gedaan.

Veel controle- en programmeerwerk in verband met het 2000-probleem is uitbesteed aan bedrijven in India, Pakistan en de Filipijnen. India heeft tot dusver naar schatting voor 2 miljard dollar aan millenniumprojecten uitgevoerd. (gke)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!