Millennium: nog 297 dagen

10 maart 1999

Kernenergiecentrales in de Verenigde Staten zijn slecht voorbereid op de naderende millenniumwisseling. Diverse leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben hierover hun bezorgdheid uitgesproken tijdens een symposium van het Congres.

De Nuclear Regulatory Commission (NRC), die toezicht houdt op alle kerncentrales in de VS, moet volgens de politici maatregelen nemen opdat reservesystemen tijdig in werking treden. De vrees bestaat dat door de ’2000-fout’ noodgeneratoren niet meer betrouwbaar zullen werken.

Elke kerncentrale in de VS moet minstens twee dieselgeneratoren achter de hand houden. Deze generatoren komen in actie wanneer door een calamiteit de nucleaire energieopwekking wordt onderbroken. De generatoren zijn van vitaal belang voor het leveren van koelwater als de hoofdreactor uitvalt.

Een energiedeskundige in de Oekraïne heeft verklaard dat de vijf kerncentrales in het land kwetsbaar zijn voor het millenniumprobleem. De Europese Unie heeft dinsdag aangedrongen op sluiting van de centrale in Tsjernobyl, waar zondag een reactor opnieuw in bedrijf is genomen. (gke)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!