Millennium: nog 296 dagen

11 maart 1999

De schade die het millenniumprobleem toebrengt aan de economie in de westerse landen zal beperkt blijven tot een half procent van de totale groei in 1999 en 2000. Deze geruststellende conclusie trekken onderzoekers van de Rabobank in het jongste Economisch Kwartaalbericht van de bank.

Van een catastrofe die vergelijkbaar is met een grote natuurramp zal geen sprake zijn, zo stellen de analisten Geert Embrechts en Jitzes Noorman van de stafgroep economisch onderzoek. Het te verwachten effect van de softwarefout is eerder te vergelijken met dat van een strenge winter. In de westerse landen zullen zich voornamelijk geringe verstoringen voordoen. De onderzoekers baseren hun optimisme mede op de historisch aangetoonde 'veerkracht' van economieën en mensen.

In 1999 zorgen extra IT-uitgaven en het hamsteren door bedrijven en gezinnen voor een positief effect van 0,5 procent. Volgend jaar wordt de groei van het bruto binnenlands product daarentegen met 1 procent afgeremd. De noodvoorraden worden dan opgemaakt en innovatieve, productiviteitsverhogende investeringen in informatietechnologie worden uitgesteld. De ontwikkelingslanden hebben volgens het kwartaalbericht aanzienlijk meer te duchten van het 2000-probleem. (gke)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!