Millennium: nog 241 dagen

5 mei 1999

Het millenniumprobleem kan de veiligheid van de kernenergiecentrales in Frankrijk in gevaar brengen. Niet alleen de kerncentrales zelf zijn kwetsbaar voor de datumfout, ook eventuele problemen met het nationale hoogspanningsnetwerk van het land kunnen van buitenaf voor storingen in de kerncentrales zorgen.

Deze waarschuwing geeft het IPSN, het Franse instituut voor nucleaire veiligheid, in een gisteren (dinsdag) gepubliceerd rapport. Frankrijk is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, sterk afhankelijk van kernreactoren voor zijn energievoorziening. De kerncentrales exporteren ook op grote schaal elektriciteit.

Uit onderzoek van het instituut is gebleken dat 45 tot 80 procent van de systemen in nucleaire centrales gevoelig zou kunnen zijn voor de 2000-bug. Storingen in computers en geautomatiseerde systemen in de centrales kunnen de veiligheidsniveaus verlagen, aldus het IPSN. Om de veiligheid op korte termijn te garanderen, moet minstens 40 procent van de systemen blijven werken. (gke)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!