Innovatie & Strategie

Security
Miljoenennota: Infrastructuur en Milieu brengt risico’s infrastructuur in kaart

Miljoenennota: Infrastructuur en Milieu brengt risico’s infrastructuur in kaart

Hoe de kosten voor cybersecurity worden verdeeld is nog niet duidelijk.

© CC BY 2.0 - Flickr tjabeljan
19 september 2018

Hoe de kosten voor cybersecurity worden verdeeld is nog niet duidelijk.

De overheid is nog bezig om de risico’s van cyberaanvallen op de Nederlandse infrastructuur (sluizen, bruggen, wegmarkering enzovoort) in beeld te brengen en noodzakelijke maatregelen te treffen. Dat staat in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarvoor heeft het ministerie tijdens de voorjaarsnota extra middelen toegekend gekregen. Om hoeveel extra geld het gaat en hoe dit wordt toegewezen, is nog onbekend.

Het ministerie laat weten dat cybersecurity en verkeersveiligheid een belangrijke kabinetsprioriteit is. “Omdat we onze infrastructuur veilig en operationeel willen houden.”

Inzet van data

Een andere prioriteit op het gebied van ICT is voor het ministerie de inzet van data. Daartoe werkt het ministerie aan een digitale transportstrategie en goederenvervoervisie. Die wordt eind 2018 gepresenteerd. Heer staat onder andere in hoe digitale data kan worden gedeeld voor Europese transporten.

Binnenlands Bestuur, het vakblad voor gemeenteambtenaren, meldde vorig jaar dat Nederlandse sluizen en gemalen gehackt kunnen worden. De software van deze infrastructuur wordt doorgaans maar voor vijf jaar ondersteund met beveiligingsupdate, terwijl de software veel langer mee gaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen liet toen weten dat zorgen over vitale onderdelen niet nodig zijn. Daarvoor was overigens al besloten dat de risico’s in kaart moesten worden gebracht.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.