Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljard voor onderzoeken naar grafeen en hersenen

De EC steekt in elk van de 2 projecten een half miljard euro. Van deelnemende landen wordt verwacht dat zij gezamenlijk eenzelfde bedrag bijdragen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het Grafeen-project richt zich op de ontwikkeling van de mogelijkheden van grafeen, een zeer dunne, flexibele en goed geleidende platte koolstofmolecuul. Grafeen is ontdekt door de Nobelprijswinnaars André Geim en Kostya Novoselov. In het project zullen materialen worden ontwikkeld waardoor toepassing van grafeen mogelijk is in computers, accu's en sensoren.

Brein in supercomputer

In het Human Brain Project willen de onderzoekers alle bestaande kennis over het menselijk brein samenbrengen en het brein vervolgens reconstrueren via modellen en simulaties op een supercomputer. Enerzijds moet dat nieuwe inzichten opleveren in het menselijk brein en hersenziekten. Daarnaast zullen compleet nieuwe computer- en roboticatechnologieën worden ontwikkeld voor dit doel. Daarbij gaat het onder meer om ICT-platforms voor neuro-informatica, voor neuromorfische computersystemen en voor neurorobotica. Dat moet leiden tot systemen en robots die worden ontwikkeld op basis van de architectuur en de netwerken van het brein. Dat alles moet leiden tot medische vooruitgang op het gebied van hersenaandoeningen.

Aan het project werken ruim 80 Europese, Noord-Amerikaanse en Japanse onderzoeksinstituten mee. Verwacht wordt dat de duur van het project 10 jaar is en dat de totale kosten 1,19 miljard euro zullen bedragen. Voor Nederland zullen 9 wetenschappers aan het project meewerken.

Beide projecten krijgen de subsidies in het kader van de Future and Emerging Technologies Flagship-competitie. Hierbij worden informatie- en communicatietechnologieën toegepast voor het oplossen van sociale problemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in