Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn in VS heropend voor winning zeldzame aardmetalen

De mijn van Mountain Pass werd in 2002 gesloten uit milieuoverwegingen en omdat het niet kon concurreren met China, dat de grondstoffen veel goedkoper kon leveren.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De zeldzame aardmetalen worden gebruikt voor de productie van miniatuurmagneten en -condensatoren, die zijn verwerkt in veel elektronica. Zonder de miniatuur-onderdelen zou een laptop bijvoorbeeld 10 kilo wegen.

Een grillige leverancier betekent onzekerheid
China levert naar schatting 90 procent van de mondiale vraag naar de zeldzame aardmetalen, maar het regime kan een risico betekenen. Het land is zelf de grootste afnemer en heeft mede daarom de controle over de voorraden onlangs aangescherpt. Ook heeft China de levering aan Japan gestaakt na een grensconflict en heeft het de prijs van sommige aardmetalen verhoogd. De vraag overstijgt nu het aanbod; van sommige zeldzame aardmetalen zijn de kostprijzen afgelopen maand met meer dan 700 procent gestegen, aldus een woordvoerder van Molycorp.

Molycorp wil VS markt volledig kunnen voorzien
De mijn in Mountain Pass moet de VS helpen onafhankelijk te worden van de leveringen uit China. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om tegen het eind van 2012 genoeg te produceren om aan de Amerikaanse vraag te kunnen voldoen. Het gaat om een jaarlijkese productie van 20.000 ton zeldzame aardmetalen. Momenteel bedraagt de jaarlijkse productie 3.000 ton. Het bedrijf heeft plannen om de komende 6 maanden nieuwe gronden te gaan ontginnen.

Onlangs kondigde het beursgenoteerde Molycorp Inc. aan dat het voor de productie van zeldzame aardmetalen aan de VS een joint venture zal aangaan met het Japanse Hitachi Metals, Ltd.

China produceerde volgens analisten 124.000 ton zeldzame aardmetalen in 2009.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in