Mijlpaal voor afstudeerprogramma Logica

18 september 2009

 

De studente Mediatechnologie aan de Hogeschool Utrecht hoopt af te studeren op de ‘Optimize Me Wekker’. Dit is een wekker die de Outlook-agenda uitleest en verrijkt met informatie over files, wegwerkzaamheden en weersvoorspellingen zodat de wekker op het juiste tijdstip afgaat. Zij speelt hiermee in op de trend waarbij mobiele telefoons steeds meer gebundelde informatiediensten bieden. Van Batenburg hoopt het concept de komende maanden verder te ontwikkelen en zo mogelijk een prototype te bouwen.

Working Tomorrow bestaat dit jaar vijf jaar. Via het afstudeerprogramma kunnen studenten in de laatste fase van hun opleiding concepten, prototypen en demo’s ontwikkelen, om nieuwe technologie te toetsen op haalbaarheid en commerciële kansen. De aandachtsgebieden zijn onder meer duurzaamheid, mobiele toepassingen en collaboration, maar studenten kunnen ook zelf toepassingen bedenken. Afstudeeropdrachten resulteren niet zelden in spin-offs bij klanten van Logica.

Een ander opvallend afstudeerproject deze periode is Live view in de categorie duurzame energie, in samenwerking met de Gasunie. Hierbij wordt een systeem ontwikkeld waarmee de gebruiker precies inzicht krijgt in zijn energieconsumptie en -productie.

Daarnaast is er GSM Zapper 3 – een mobiele telefoon waarmee de televisie bediend kan worden. Bovendien biedt het toestel de mogelijkheid interactief deel te nemen door bijvoorbeeld programma’s te waarderen waarbij de data via het mobiele netwerk worden verstuurd. Naast Internet Protocol TeleVisie (IPTV) zal de GSM Zapper 3 geschikt worden gemaakt voor reguliere digitale televisie.

Een andere opdracht is Messageboard, een digitaal prikbord voor in de keuken, waar verschillende partijen berichten naartoe kunnen sturen. Bovendien kan gebruikgemaakt worden van bijvoorbeeld buienradar.nl en nu.nl. Hiervoor wordt het Android-besturingssysteem van de mobiele telefoon overgezet naar een touch­screen-pc.

Momenteel zijn er afstudeerplaatsen in Amstelveen, Rotterdam, Rijswijk, Groningen, Nieuwegein en Arnhem. De studenten worden fulltime begeleid en zijn werkzaam in groepen van ongeveer vijftien personen in één ruimte. De afstudeerders komen van het hbo (65 procent) en de universiteit (35 procent). Het gemiddelde afstudeercijfer is een 8.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!