Migreer nu naar de laatste versie van IE

19 oktober 2015

Microsoft ondersteunt na 12 januari 2016 alleen nog de meest recente versie van Internet Explorer op ieder ondersteund besturingssysteem. In veel gevallen gaat het dan om IE 11. Zo moeten gebruikers van Internet Explorer 8, 9 of 10 op Windows 7 SP1 allemaal migreren naar Internet Explorer 11. Alleen op Windows Vista SP2 houdt Microsoft IE 9 nog ‘up to date’, net als op Windows Server 2008 SP2 en IA 64 (Itanium). Voor Windows Server 2012 wordt IE 10 nog bijgehouden. Het beëindigen van de ondersteuning betekent dat Microsoft geen beveiligingsupdates meer verstuurt. Dat maakt de browser gevoelig voor misbruik van softwarefouten die daarna – ook in nieuwere versies van IE – worden ontdekt.

Uit de gebruikscijfers van Netmarketshare in september blijkt dat de IE-versies 8 tot en met 10 nog goed zijn voor bijna 23 procent van alle browsers. Ter vergelijking IE 11 heeft een marktaandeel van 25,26 procent. Het gebruik van oude browsers is vaak gekoppeld aan het gebruik van oudere besturingssystemen, lees XP en Vista. De oorzaak daarvan is in veel gevallen een budgetkwestie, maar het kan ook te maken hebben met legacy-applicaties die een specifieke functie aanspreken die in een hogere versie van de browser niet meer voorkomt.

Het is een goede zaak dat Microsoft er een punt van maakt de oude software snel uit te faseren, zeggen Danny de Vries en Maarten Smid, beiden werkzaam bij Avanade als consultant werkplekbeheer bij grote organisaties. Smid: “De eisen aan beveiliging zijn sterk veranderd. Met de kennis van nu zou je een aantal keuzes in het ontwerp van deze browsers niet meer zo maken.”

Dat betekent werk aan de winkel voor beheerders bij organisaties die nogde oudere versies van IE gebruiken. De migratie-omvang is zekerzo groot als de migratie vanaf Windows XP naar een moderner besturingssysteem, toen Microsoft de ondersteuning van XP staakte, denkt marktanalist Gartner. De meeste XP-gebruikers die naar Windows 7 gingen, ruilden hun IE 7 in voor het eerstvolgende versienummer van IE, dus 8. De reden daarvoor is dat veel webapplicaties ontworpen voor IE 7, afhankelijk zijn van Microsofts ActiveX, dat nog wel in IE 8 te gebruiken is.

Geen uitstel

De kans is gering dat Microsoft, net als vorig jaar bij XP, organisaties de mogelijkheid geeft tegen forse betaling per werkplek een langere periode van ondersteuning te kopen. De Vries: “Maar goed, je weet het nooit zeker. Wanneer bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid met een grote zak geld op de proppen komt, kan dat ook voor andere organisaties uitkomst bieden.”

De Vries en Smid zien in de praktijk veel organisaties die bezig zijn met een migratie naar Windows 7 of Windows 10. Oude applicaties worden vervangen door SaaS-toepassingen en daarmee ontstaat juist behoefte aan de nieuwste browserversies. De problemen met legacy-applicaties komen Smid en De Vries vooral tegen bij grotere gemeenten en banken, al gaat het niet om heel grote aantallen. Desondanks staan er nog heel wat migraties op stapel.

Smid en De Vries raden het volgende stappenplan aan:

  • Analyseer bij hoeveel werkplekken dit probleem speelt.
  • Bekijk hoe kritisch de toepassingen zijn die een upgrade verhinderen.
  • Controleer of de webtoepassingen die niet willen werken onder standaard IE 11, dat wel doen in de emulatiemodus (Enterprise Mode) van de browser of eventueel in een andere browser.
  • Evalueer de mogelijkheden om de legacy-toepassing op een andere manier te ontsluiten, bijvoorbeeld via terminal services, en bekijk of deze ontsluiting past bij de visie van de organisatie op mobiliteit.
  • Neem een beslissing over het uitfaseren van de betreffende applicatie – of juist over het uitbreiden van de applicatie met een interface die wel met moderne browsers te benaderen is.

De tijd die het kost om aanpassingen aan de applicaties te maken zijn sterk afhankelijk van de complexiteit van het systeem. De Vries waarschuwt dat niet alleen over de technische aanpassing moet worden nagedacht, maar juist ook over de implicaties voor de werkprocessen. Vooral bij werkwijzen die al jaren in de organisatie zijn ingeburgerd en waarbij vaak wat oudere werknemers betrokken zijn, kunnen wijzigingen in een interface ingrijpend zijn. Een goede trainingsopzet is dan erg belangrijk.

Opmerkelijk is de constatering dat de opruiming onder IE-versies een desastreus effect lijkt te hebben op het marktaandeel van Internet Explorer als geheel. In de afgelopen 9 maanden liep het totale marktaandeel van IE terug van 59,1 procent naar 51,6 procent volgens de cijfers van Netmarketshare. Chrome lijkt het meest te profiteren van deze daling. Het gebruik van de browser steeg in ruim een jaar tijd met 10,3 procentpunten naar 29,8 procent. Om het beeld compleet te maken, de derde rivaal Firefox verloor in dezelfde periode 3,8 procentpunt om uit te komen op een marktaandeel van 11,5 procent.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!