Beheer

Windows
Windows 10 installeren

Migratie naar ­Windows 10

Windows 10 wordt hoe dan ook voor IT-beheerders een hot item in 2016.

© CC BY 2.0,  quapan
11 december 2015

 

Windows 10 is de snelst omarmde versie van het besturingssysteem tot nog toe. Na 10 weken was Windows 10 actief op 110 miljoen apparaten. Windows 7 had er nog 6 maanden voor nodig om de mijlpaal van 100 miljoen te bereiken. Microsoft doet er dit keer dan ook alles aan om pc-gebruikers te stimuleren over te ­stappen op het nieuwste besturingssysteem. Dat levert het bedrijf voordelen op bij het uitrollen van nieuwe functionaliteit en het ­bewaken van de beveiligingsaspecten van het OS.

Doorgaans zijn het vooral consumenten die snel de sprong in het diepe wagen. Dit keer lijkt ook de adoptie in het bedrijfsleven vlot te gaan. Begin november, drie maanden na de officiële introductie, peilde marktonderzoeker Spiceworks de stemming onder IT-beheerders. In Europa blijkt al 10,6 procent van de organisaties te zijn overgeschakeld. Het Amerikaanse bedrijfsleven geeft zelfs nog meer gas op de migratie. Liefst 12 procent is al over. Ter vergelijking, de adoptie van ­Windows 8 lag na drie maanden op gemiddeld 9 procent.

Spiceworks concludeert verder dat hoe groter de organisatie, hoe groter de kans dat Windows 10 al op de bedrijfs-pc’s draait. Van de bedrijven met meer dan duizend werknemers is 22,7 procent bezig met de upgrade, terwijl dat percentage voor bedrijven met minder dan 50 werknemers op 5,3 procent staat.

Al met al blijven er veel bedrijven over die nog aan de overstap moeten beginnen. Volgens onderzoek van Spiceworks rond de introductiedatum is 40 procent van de ondervraagde organisaties van plan dat binnen een jaar te doen. In totaal denkt 74 procent de stap in 2017 te hebben afgerond. Dat betekent dat het komend jaar de migratie naar Windows 10 ­vrijwel overal op de agenda staat, al was het maar om testtrajecten uit te voeren en plannen te maken voor de invoering. Adviesbureau Gartner is positief over de kans dat het migratieproces vlot verloopt. De voorbereidingen zouden de helft van de tijd vergen van die bij de overstap naar Windows 7, spiegelde Gartner-analiste Frederica Troni haar publiek voor op Gartners Europese Symposium ITxpo in november.

 

Migreren vanaf Windows 7

Toch blijft de vraag of het voor grotere organisaties zinvol is om haast te maken. Veel hangt af van het vertrekpunt. Microsoft heeft met Windows 10 geprobeerd de goede punten van het verguisde Windows 8 toe te voegen aan de stabiliteit en de vertrouwdheid van Windows 7. Afgaande op de reacties, lijkt het bedrijf daar redelijk in geslaagd. Zo zijn de desktop en het startmenu weer terug als centrale navigatie-elementen nadat Microsoft in Windows 8 te veel het accent had gelegd op touchbesturing met de Live Tiles in de Modern Interface. Daarom zijn er voor bedrijven die naar tevredenheid werken met Windows 7 niet heel veel argumenten om naar Windows 10 over te gaan. De reguliere ondersteuning voor Windows 7 loopt bovendien nog door tot 2020.

Microsoft zou de overstap voor deze bedrijven aantrekkelijker kunnen maken door nog duidelijker de beheerfunctionaliteiten van Windows 10 te verbeteren. In dat geval zijn er niet alleen functionele voordelen, maar ook financiële voordelen te behalen door een verminderde ­beheerlast. Troni van Gartner noemde tijdens ITxpo ook Continuum, Cortana, de Surface Hub en HoloLens die als aanknopingspunten voor het vormgeven aan de digitale werkplek kunnen dienen. Al zette ze daar de kanttekening bij dat deze Microsoft-technologieën nog niet volledig zijn uitgekristal­liseerd.

Troni adviseert organisaties vooraf goed met softwareleveranciers af te spreken hoe zij ervoor gaan zorgen dat hun producten blijft werken bij de periodieke upgrades van Windows 10. IT-beheerders kunnen zich immers niet permitteren dat het vernieuwingstempo van de Current Branch for Business [zie kader Windows Update for Business] uit de pas gaat lopen met dat van een cruciaal softwarepakket. Er moet voldoende tijd zijn om de combinatie te testen. ­Bedrijven hebben inmiddels van Microsoft de mogelijkheid gekregen de updates in de CBB tot maximaal een jaar uit te stellen.

Windows Store for Business

Met de Fall Update van Windows 10 kwam ook de Windows Store for Business beschikbaar. Dit is een equivalent van de Windows Store waarmee Microsoft zelf zijn Windows 10 apps distribueert. Het verschil is dat organisaties de Windows Store for Business naar eigen inzicht kunnen inrichten. Dergelijke bedrijfsappstores worden gezien als een belangrijk middel om de problemen met schaduw-IT tegen te gaan. Door in de bedrijfsappstore een serie geprefereerde productiviteitsapps aan te bieden die getest zijn in de bedrijfsomgeving stimuleert de IT-afdeling dat binnen het bedrijf zo veel mogelijk dezelfde apps worden gebruikt. Op die manier kan een ­organisatie ook beter gebruik maken van eventuele kwamtumkortingen op app-licenties. ­Verder kunnen in de bedrijfsappstore bijvoorbeeld maatwerkapps worden aangeboden die speciaal zijn gemaakt voor bedrijfsprocessen.

Vroege overstappers naar Windows 10

De TU Delft zag twee jaar geleden de bui al hangen. Microsoft zou de upgrade naar Windows 10 gratis aanbieden. “Studenten en gratis, dan weet je het wel. Dat betekent in een heel vroeg stadium veel vragen over Windows 10 en de integratie met andere diensten die we op de universiteit aanbieden”, zegt Sebastiaan Star, hoofd applicatiebeheer en databaseondersteuning en hoofd werkplekservice a.i. bij de TU Delft. “Het was voor ons reden mee te doen aan het Technology Adoption Program.” Dit programma is de zakelijke variant van het Insider-programma waarmee ­Microsoft bij klanten feedback vraagt in de prille ­fasen van ontwikkeling.De TU Delft kon daardoor op 29 juli bij het beschikbaar komen van Windows 10 direct het nieuwe besturingssysteem aanbieden en ondersteunen voor de werknemers die dat wilden. Er is nog niet gekozen voor een massale uitrol, omdat de leveranciers van belangrijke beheersoftware nog niet klaar zijn en de TU Delft nog een paar issues bij Microsoft heeft ­gemeld.

Inmiddels draait Windows 10 nu op zo’n 300 van de 13.500 aanwezige werkplekken. Star heeft goede hoop dat de softwareleveranciers binnenkort klaar zijn voor Windows 10 zodat vanaf half december kan worden begonnen aan de gefaseerde uitrol. Windows 10 en Office 2016 zijn vanaf dat moment de standaard en Windows 7 en Office 2010 worden ‘obsolete’. Per faculteit kijkt de IT-afdeling in overleg of er migratie kan plaatsvinden. Star: “We doen geen geforceerde migratie omdat we geen hardware-upgrade willen ­afdwingen Het zijn toch allemaal systemen die met gemeenschapsgeld worden aangeschaft.”

De TU Delft maakt nog geen gebruik van Windows Update for Business. “Windows Update is één van onze support issues. We willen absolute controle over wanneer de updates plaatsvinden. We hebben bijvoorbeeld machines die in het onderwijs worden gebruikt. Het kan niet zo zijn dat de pc tijdens een college gaat upgraden en herstarten.

”Goed testen is erg belangrijk, adviseert Star iedere ­organisatie die aan het traject begint. Hoe integreren apps met de nieuwe Universal apps, moeten er nieuwe policies voor Windows 10 komen, voldoet de ­Windows Store for Business aan alle vereisten en wat werkt wel en niet met de nieuwe Edge-browser zijn vragen, die niet mogen ontbreken in dat traject.

Haarlemmermeer

Een pilot organiseren met gebruikers uit alle gebruikersgroepen is voor de gemeente Haarlemmermeer de manier om de belangrijkste vragen te beantwoorden. “Door de pilot kunnen we een bewuste keuze maken over hoe we software gaan aanbieden aan de eindgebruikers”, zegt projectleider Marjolein Hunsche van de gemeente. Aandachtspunten, zoals het gebruik van een Microsoft-account voor de Windows Store, komen aan de orde maar ook praktisch ­zaken als hoe werkt een nieuw device in combinatie met ­arbo-voorziening?”

Het project bij de gemeente Haarlemmermeer startte al in juli 2014. De 1200 werkplekken, die nu allemaal op Windows 7 draaien, worden komend jaar per organisatie-onderdeel gemigreerd. Bepalend in de fasering is het gebruik van specifieke applicaties. “Op sommige applicaties die wel gewoon werken op Windows 10, willen de leveranciers nog geen service verlenen als hun applicatie op Windows 10 draait. Afdelingen die gebruik maken van deze applicaties, staan achterin in het migratietraject”, legt Hunsche uit. Vervanging van de hardware is voor de gemeente een belangrijke reden om tempo te maken met de migratie. De meeste pc’s zijn in 2008 aangeschaft en aan vervanging toe. Bij een keuze voor nieuwe hardware ligt de voorkeur bij hybride apparatuur om mobiel werken mogelijk te maken. Hunsche: “Daarom willen we een nieuwe Windows-versie die geschikt is voor touchbediening. Door de timing van ons project was Windows 10 toen de logische keuze.” Die keuze bevalt goed en dat wil ze andere organisaties ook meegeven. “Durf te veranderen. En neem absoluut devices die een touchscherm hebben, het liefst zelfs apparaten met een tabletmodus.”

Uitstellers

De Belastingdienst is een van de organisatie waar de migratie van Windows 7 naar Windows 10 voorlopig niet op de planning staat. “De Belastingdienst werkt nog op een goed ondersteunde versie”, geeft de woordvoerder als reden om nog geen aandacht te hebben besteed aan het maken van migratieplannen. “Volgend jaar gaan we onderzoeken wat de richting wordt.”

Zo staat ook Aegon in het proces. Vorig jaar is de migratie naar Windows 7 afgerond. Woordvoerder Christoph Linke wijst er op dat een internationaal concern als Aegon graag eerst ziet dat de belangrijkste bugs zijn opgelost. Vervolgens moet er grondig worden getest. Daarmee start de verzekeraar begin 2016. Als alles goed gaat, kan eind volgend jaar de migratie beginnen. “Maar rustig aan, stapje voor stapje.”

Booking.com geeft aan verschillende besturingssystemen te gebruiken. Een vraag over de migratie naar Windows 10 is nu nog niet aan de orde.

Windows Update for Business

Microsoft heeft zelfs na de introductie van Windows 10 hard gewerkt aan extra functies om het gebruik van Windows 10 voor grotere organisaties te vereenvoudigen. Die zijn samengebracht in Windows Update for Business (WUB). Dat is een softwarelaag die draait bovenop Windows Update, het beheergereedschap voor ­individuele pc’s van bijvoorbeeld consumenten. WUB stelt IT-beheerders in staat gebruik te maken van de Current Branch for Business (CBB) updateroutine.Windows Update biedt updates aan volgens de Current Branch-routine. Een update kan niet geweigerd worden, tenzij een work-around wordt ingezet. De Current Branch for Business biedt IT-beheerders wél die mogelijkheid. Aanpassingen aan het besturingssyteem kunnen worden uitgesteld met een termijn van de standaardperiode van vier maanden tot maximaal een jaar. Zo ontstaat er tijd om te testen of cruciale bedrijfsprocessen problemen ondervinden van de vernieuwingen en daar zo nodig aanpassingen voor aan te brengen. IT-beheerders kunnen zelf het aantal maanden aangeven dat het uitstel moet duren.

Het uitstel voor een jaar geldt overigens alleen voor niet-veiligheidsgerelateerde aanpassingen. De veiligheidsupdates die doorgaans elke maand op Patch Tuesday komen, kunnen maximaal vier weken ­worden uitgesteld.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!