Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft schrapt gratis Office-viewers

De gratis viewers waren ooit bedoeld om pc-gebruikers die geen Office-applicaties hebben toch toegang te geven tot documenten die zijn gemaakt met dat veelgebruikte Microsoft-pakket. Daar komt over vier maanden een eind aan.
© Microsoft
Microsoft

De aangekondigde pensioenering geldt voor de Excel Viewer, PowerPoint Viewer en de PowerPoint 2007 Viewer. Daarnaast wordt ook het Office Compatibility Pack beëindigd. Dat pakket maakt het mogelijk om documenten die zijn gemaakt in nieuwere Office-versies te bekijken in oudere versies van het kantoorpakket.

Uitwijkmogelijkheden

Al deze gratis Microsoft-programma’s zijn vanaf april 2018 niet meer te downloaden en krijgen ook geen security-updates meer, waarschuwt Microsoft in een blogpost. Gebruikers die toch Office-bestanden willen of moeten bekijken, hebben meerdere opties om dit te doen.

Naast natuurlijk de aanschaf van het Office-pakket, of het nemen van een betaald abonnement op Office 365, draagt Microsoft ook gratis alternatieven aan. Het Office-ingenieursteam verwijst in de blogpost naar gratis mobiele apps voor Windows 10, gratis apps voor iOS en Android, en noemt ook de uploadmogelijkheid in de eigen cloudopslagdienst OneDrive.

Laatstgenoemde is een gratis optie voor gebruikers van Windows 7 en 8(.1) die na upload naar OneDrive hun Office-documenten dan via gratis webapps kunnen inzien. Andere, non-Microsoft opties zijn natuurlijk gebruik van open source pakketten als LibreOffice en OpenOffice, naast online-diensten als Google Docs.

Word gaat nu eerst eruit

Volgens de officiële planning gaat de gratis viewer-applicatie voor Word-documenten al deze maand met pensioen. Microsoft heeft dat een jaar geleden al aangekondigd. De Office-maker is eind vorige eeuw begonnen deze inzage-applicaties aan te bieden, schrijft Computerworld.

De leverancier heeft ze de afgelopen tien jaar wat verwaarloosd. Sinds Office 2007 zijn er geen nieuwere versies meer uitgebracht, hoewel de oude viewers wel zijn voorzien van securitypatches. Daar komt in april dus een eind aan, waardoor nieuw ontdekte gaten voor altijd open blijven staan in de gratis inzage-applicaties.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in