Management

Software-ontwikkeling
Microsoft

Microsoft schikt smeergeldaffaire Hongarije

Softwaregigant trekt boetekleed aan.

© Pixabay efes
22 juli 2019

Softwaregigant trekt boetekleed aan.

Microsoft moet een boete van 25 miljoen dollar betalen vanwege een smeergeldaffaire in Hongarije. Het gaat om een schikking van een Hongaarse dochteronderneming van de softwaregigant met twee Amerikaanse toezichthouders.

Volgens Amerikaanse aanklagers zouden enkele medewerkers van Microsoft in Hongarije tussen 2013 en 2015 gesjoemeld hebben met de cijfers van een verkooptak.

Vanuit dat bedrijfsonderdeel werden betalingen verricht aan overheidsfunctionarissen in ruil voor hulp bij het sluiten van deals. De betrokken medewerkers zijn ontslagen.

Een vertegenwoordiger van Microsoft laat weten zich diep te schamen voor de gebeurtenissen van destijds. "We hopen dat we daar een sterk signaal over hebben afgegeven. Zulk gedrag staan we niet toe van onze medewerkers."

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 26 juli 2019 12:53

Het ergste is nog dat Microsoft het afdoet als een misstap van enkele medewerkers.
Het wordt tijd dat ook de EU de contracten van Microsoft tegen het licht houd op het vlak van mededinging. Wat er bij de gemeente München is gebeurt rondom het uitrollen van Open Source systemen en schimmige deals met het plaatselijke MS-hoofdkantoor; de contracten van MS met de onderwijs-instellingen (en bedrijfsleven?) in Nederland waarbij concurrentie wordt uitgesloten bij het leveren van 'voordelige' software; de tegenwerking van MS om te voldoen aan open standaarden, zodat bestandsuitwisseling beter verloopt: het verdiend allemaal grondige aandacht.
Op allerlei deelterreinen binnen de ICT heeft MS een monopolie: ongezond en reden voor de onderzoek van de EU mededingingsautoriteit. Dit staat allemaal haaks op de gewenste vrije markt.
Daarnaast zou de EU werk moeten maken van het bevorderen en afdwingen van standaardisatie, het implementeren van de ODF-standaard voor Office-documenten zou een goed begin zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.